Zivataros hidegfront

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, július 7, 2019 - 23:59

A hétvége időjárását egy északnyugat felől közeledő, majd vasárnap meg is érkező hidegfront határozza meg, melynek előterében labilis és egyre nedvesebb légtömeg áramlik fölénk. Ennek köszönhetően szombat délutántól több hullámban számíthatunk zivatarokra, a legnagyobb kiterjedtséggel a vasárnap délutáni, esti órákban. Mivel a zivatarokat többféle heves esemény kísérheti, és vasárnap akár kiterjedtebben is, 2-es fokozatú előrejelzést adunk ki.

FRISSÍTÉS!
A legfrissebb modellszámítások alapján a Dunántúl és a Duna-Tisza köze déli felén, ahol egész délelőtt süt a nap, a tegnap vártnál nagyobb labilitás halmozódik fel. Így ezeken a területeken intenzívebb zivatarokra is van esély, melyeket akár szignifikáns heves események kísérhetnek! Erősebb szupercellából 4-5 cm-es, kis eséllyel esetleg 5 cm-t meghaladó átmérőjű jég is hullhat, illetve a már tegnap is említett bow echo-s jellegű zivatarrendszerben több helyen elérheti a legnagyobb széllökés a 100 km/h-t, sőt, helyenként akár a 120-130 km/h-t is.
(2019.07.07. 11:17)

Részletezve:

Szombaton kezdődik meg a labilizálódás nyugat felől, melynek során a Dunántúlon 1500-2500 J/kg, míg a Duna-Tisza közén 1000-1500 J/kg CAPE halmozódhat fel délután, a Lifted Index pedig eléri a -4, -7 °C-ot is. Az alsó légrétegekben ugyan még jelentősebb kiszáradás lesz jellemző, a középszinten érkező nedvességet viszont már jelzi, hogy a Thompson-index egyre többfelé 40 °C köré emelkedik. A front előterében egy markáns futóáramlás (jet stream) is húzódik felettünk, mely hatására kiterjedten 15-20 m/s körüli szélnyírás várható. A zivatarok legfőbb hátráltatója a már említett alacsonyszintű kiszáradás mellett az lehet, hogy eleinte a magasabb légrétegekben (az 500 hPa-os szint környékén) is viszonylag száraznak ígérkezik a levegő. Így estig összességében kevés helyen fordulhat még csak elő zivatar a Dunántúlon és a középső megyékben, viszont ezek nagy eséllyel szupercellákká fejlődhetnek. Mivel a jégnövekedési zónában is magas labilitási értékek várhatóak, ugyanakkor az alacsony kiszáradás miatt nagyon magas értékeket vesz fel a DCAPE és a Delta ThetaE paraméter is, ezért az erősebb szupercellákban esély nyílik komolyabb légzuhatagok kialakulására, melyeket 2-4 cm átmérőjű jég és 90-100 km/h körüli széllökések kísérhetnek.

Éjszaka és vasárnap reggel, kora délelőtt elszórtan számíthatunk zivatarokra, melyek a fennmaradó szélnyírás hatására továbbra is lehetnek majd szupercellásak, ugyanakkor a növekvő nedvesség miatt a konvekció már várhatóan kevésbé lesz izolált, a zivatarok kisebb tömbökké állhatnak össze. A napközbeni események még jelenleg is nagyobb bizonytalansággal terheltek, ugyanis ekkor több, kiterjedtebb zivatarrendszer is kifejlődhet hazánkban vagy a környező országokban, melyek nagy mértékben befolyásolják majd a labilitási- és szélviszonyokat (konvergens és divergens területek elhelyezkedése), de abban egyetértenek a modellek, hogy az ország nagyobb részén még 1000-1500 J/kg köré, helyenként 2000 J/kg közelébe emelkedhet a CAPE a komolyabb események beindulása előtt. A jelenleg legvalószínűbb forgatókönyv szerint a késő délelőtti, déli órákban a délkeleti országrészt, majd délután a délnyugati, déli megyéket érinthetik leginkább a zivatarok, zivatarrendszerek. Eleinte átmenetileg még izoláltan is, majd beágyazva továbbra is előfordulhatnak majd szupercellák, akár bow echo-s jelleggel, illetve a Dunántúlon a késő délutáni órákra egy önmagában is vonalas, bow echo-s jelleget öltő rendszer alakulhat ki, amit kiterjedten kísérhetnek 60-100 km/h-s széllökések. Mivel a légkör vasárnapra virradóan már meglehetősen nedvessé válik, a kihullható víz eléri a 35-40 mm-t, így a zivatarrendszereket annak ellenére is kísérheti felhőszakadás, megfelelő terepviszonyok mellett pedig akár villámárvíz, hogy viszonylag gyors mozgásúnak ígérkeznek. A hevesebb cellákból pedig ismét hullhat 2-3 cm körüli átmérőjű jég. Maga a hidegfront várhatóan a késő délutáni, kora esti órákban lép be az országba, és e mentén északon, északnyugaton is várhatóak záporok, zivatarok, de itt heves kísérőjelenségeknek már kevés az esélye. A front mögött éjszaka fokozatosan megszűnnek a zivatarok az országban.

Veszélyes jelenségek:

- Szupercella: szombaton és vasárnap is előfordulhatnak, előbbi nap inkább izoláltan, utóbbin rendszerve ágyazódva

- Jégeső: az erősebb zivatargócokat mindkét nap kísérheti 2-4 cm-es jég

- Szélvihar: szombaton főként az erősebb szupercellákat kísérhetik légzuhatagok 90-100 km/h-t elérő széllökéssel, vasárnap pedig a Dunántúlon esetlegesen kialakuló bow echo-s jellegű zivatarrendszer okozhat 60-100 km/h-s lökéseket

- Felhőszakadás, villámárvíz: leginkább vasárnap van ezekre esély a déli, délnyugati megyékben

- Tornádó: a csekélynek ígérkező 0-1 km-es helikalitás és a gyors cellaáthelyeződés (illetve a szombaton még magas felhőalap) miatt nem valószínű kialakulásuk

Summary: 

We issued a Category 2 forecast due to an approaching cold front with convective events. We expect supercellic thunderstorms both in Saturday and in Sunday, and in Sunday mesoscale convective systems are also anticipated. The supercells can cause large hail (~2-4 cm) and severe wind gusts (~80-100 km/h), while the convective systems can produce large amount of rain in short time (flash floods) and if they turned into bow echos, the wind gusts can reach 60-100 km/h extensively.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat