Zivatarrendszer kiadós csapadékkal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, augusztus 3, 2019 - 20:00

Hazánk időjárását ma egy, az észak-európai teknőhöz kapcsolódó magassági peremhullám alakítja, melynek előterében alacsonyszinten egy gyengébb ciklonális mező helyeződik fölénk délnyugatról. A peremhullámmal erős magassági áramlás és jelentősebb magassági divergencia, illetve több szinten is igen markáns örvényességi advekció érkezik nyugatról a délutáni órákban, melyek együttes hatásaként egy kiterjedt záporos-zivataros rendszer (MKR) vonulhat végig az ország nagy részén, sokfelé kiadós csapadékot okozva. Főként ennek köszönhetően 1-es kategóriájú előrejelzést adunk ki, emellett az ország délnyyugati, déli harmadán nagy méretű jég és szélvihar is előfordulhat.

Részletezve:

Az érkező peremhullám előtt minden szinten egyre nedvesebb levegő áramlik fölénk, melynek hatására már reggel megkezdődött a felhősödés nyugat felől, és néhol záporok, zivatarok is kialakultak. A sok felhő miatt jelentősebb (1000-2000 J/kg közötti) talajalapú CAPE csak az ország délnyugati, déli határvidékén és keleten halmozódhat fel. A mér említett kényszerek (magassági divergencia, erős örvényesség) mellett azonban a konvekciót a több szinten jelen lévő erős konvergencia és a rendszer előterében délnyugatról fölénk húzódó gyengébb MNSZ is segíti majd, így - főként emelt konvekcióból - másutt is számíthatunk zivatarokra, helyenként a rendszer előtt is. A rendszer várhatóan a délután első felében, 1 és 3 óra között érkezhet meg, vagy állhat össze a nyugati országrészben, majd kelet felé halad tovább, fő csapásvonala a Dunántúl középső sávján és az Alföld északi-középső területein át vezethet. Itt az intenzív záporokból, zivatarokból sok helyen hullhat 20-30 mm körüli, de helyenként akár 40-50 mm-t is elérő vagy meghaladó csapadék néhány óra alatt, mely villámárvizekhez, helyi elöntésekhez vezethet. A rendszerhez kapcsolódva egy-egy intenzívebb, szintén jelentős csapadékkal kísért góc kialakulását a Dunántúl északi részén és az Északi-középhegység térségében sem lehet kizárni.

A már említett erős magassági szél szinte az egész országban 15 m/s körüli, főként délen helyenként 20 m/s-ot is elérő szélnyírás és a kedvezőnek ígérkező helikalitási viszonyok miatt a rendszerbe ágyazottan (főként nagy csapadékú, HP jellegű) szupercellák is kialakulhatnak, melyeket a felhőszakadáson kívül jégeső (jellemzően 1-2 cm körüli átmérővel) és erős, viharos szél (60-90 km/h) is kísérhet. Mivel az ország délnyugati, déli harmadán kellően nagy labilitás állhat rendelkezésre, így itt a rendszer déli ágához kapcsolódva heves zivatarok is valószínűek, melyekből már 2-4 cm-t elérő jégeső is hullhat, illetve a környezetükben a legnagyobb széllökések elérhetik a 90-110 km/h-t. A konvekció ugyanakkor itt is hamar rendszerbe szerveződhet, izolált szupercellák kevésbé valószínűek, viszont maguk a szupercellák, illetve a kialakuló rendszer is hordozhat majd bow echo-s jelleget. Megjegyzendő, hogy a kedvezőnek ígérkező alacsonyszintű helikalitás és az alacsony felhőalap támogathatná akár mezociklonális tuba, tornádó létrejöttét is délnyugaton, ám erre viszonylag kevés az esély a gyors cellaáthelyeződés és a várható rendszerbe szerveződés miatt. Az éjszakai órákban fokozatosan lecseng a konvekció, legkésőbb a Tiszántúlon a hajnali, reggeli órákban.

Szombaton napközben a peremhullám hátoldalán azonban ismét számíthatunk majd elszórt zivatarokra, már többnyire heves kísérőjelenségek nélkül, de erős szél (50-70 km/h) és kisebb méretű (~1 cm) jég még nem zárható ki. És bár a magasban gyengül az áramlás, ezzel pedig a nyírás is, a délnyugati határszélen még elérheti a 13-15 m/s-ot, ezért ott előfordulhat egy-egy (marginális) szupercella is.

Veszélyes jelenségek:

- felhőszakadás, villámárvíz: többfelé előfordulhat, legnagyobb eséllyel az ország középső, Ny-K irányú sávjában

- szupercella: rendszerbe ágyazottan, illetve délnyugaton eleinte akár izoláltan is megjelenhetnek

- jégeső, szélvihar: főként délnyugaton, délen fordulhat elő nagy méretű jég és 90 km/h-t meghaladó széllökés

- tuba, tornádó: délnyugaton kis eséllyel létrejöhet mezociklonális felhőtölcsér

Summary: 

We issued a Category 1 forecast due to we expect a widespread mesoscale convective system over Hungary with large amount of rain (locally flash floods). (Mostly embedded) supercells also can develop which can produce large hail (~2-4 cm) and severe wind gusts (~90-100 km/h) in the southwest part of the country.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat