Ma is zivatarok lokális felhőszakadással, akár 2 cm körüli jégszemekkel, délután, este MKR

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, május 27, 2014 - 08:00

Összefoglalás:

A nap folyamán ismét kialakulhatnak az országban számos helyen zivatarok, amelyek lokálisan felhõszakadást illetve villámárvizet idézhetnek elõ. A tegnapinál nagyobb eséllyel jelenhetnek meg 2 cm körüli jégszemek. A fokozottabb középszintû kiszáradás miatt valamint a délután esetleg szervezettebb kiáramlást produkáló zivatarok környezetében marginálisan egy-egy 90 km/h-t közelítõ vagy azt kissé meghaladó lökés is kialakulhat. A tegnapihoz hasonlóan ma is megjelenhetnek nem-mezociklonális tubák, akár egy-egy tornádó is.

Részletezve:
Nyugat-Európa felett egy sekély depresszió kimélyülése zajlik jelenleg egy magassági teknõ keleti peremén. A ciklogenezishez kapcsolódóan már az éjszakai órákban megkezdõdött egy markáns kelet-nyugati komponenssel rendelkezõ meleg-nedves szállítószalag kiépülése országunk felett. A már említett magassági teknõ peremén délnyugati irányból a késõ délutáni, esti órákban egy peremháborgás fog érkezni hazánk fölé, ami várhatóan az éjszakai órákban átvonul rajtunk, és mögötte átmenetileg stabilizálódik és szárazabbá válik a légkör felettünk. A peremháborgás elõterében a szállítólszalag is folyamatosan északkelet felé fog csúszni. Mindezek elõtt napközben a légállapot hasonlóan labilisnak ígérkezik, mint tegnap (~2000 J/kg), és a magassági szél, ezzel összefüggésben pedig a szélnyírás is a tegnapival egyezõ módon gyenge lesz (5 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírás). Emiatt a konvekció pulzáló egycellás illetve multicellás jelleget fog várhatóan ölteni, amelyek a helyzet sajátosságából fakadóan bárhol és bármikor kialakulhatnak az országban. A délutáni, esti órákban azonban a háborgás érkezésével, és a kapcsolódó örvényességi advekciónak köszönhetõen a konvekció már szervezettebb formát vehet fel, így akár egy MKR illetve vonalba rendezett zivatarrendszer kialakulása is benne van a pakliban. A délen kialakuló MKR észak felé haladva vonulna át az országon, és az éjszakai órákban hagyná el térségünket.

Veszélyforrások:

- felhõszakadás: A korábbiakhoz teljesen hasonló kihullható vízmennyiség (28-32 mm) illetve a gyenge magassági szél következtében a lassú cellamozgás miatt villámárvizek bárhol jelentkezhetnek, de a hegyvidéki területek fokozottan veszélyeztetettek ebbõl a szempontból. A kialakuló MKR is számos helyen okozhat felhõszakadást.
- szélvihar: A délnyugaton megfigyelhetõ - a tegnapinál nagyobb - középszintû kiszáradás (deltaThetaE 20 fok körül a GFS-ben) és az esetleges szervezettebb zivataros kiáramlások (bár a 0-2.5 km-es szélnyírásvektorok elhelyezkedése ezt kevésbé támogatja) miatt a tegnapinál nagyobb esély mutatkozik marginálisan egy-egy 90 km/h-t közelítõ vagy azt elérõ széllökésre (akár mikroburst-ök formájában), leginkább délnyugaton illetve az Északi-középhegység területén van erre esély
-jégesõ: A jégnövekedési zónában a tegnapinál jelentõsebb labilitás halmozódhat fel, így hevesebb feláramlások is lehetnek, amelyek már produkálhatnak 2 cm körüli átmérõjû jégszemet (a 0 fokos nedves hõmérséklet magassága hasonló a tegnapihoz, 2500-3000 m körüli)
- nem-mezociklonális tuba illetve tornádó: a paraméterek hasonló felállást mutatnak, mint a tegnapi - a tompai tornádót létrehozó - helyzetben, így elviekben ma sem lehet kizárni kialakulásukat (de tornádó esélye kicsi).

Készítette: kaLman
 

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat