Ma is felhőszakadást okozó zivatarok keleten, délen besodródhat egy-egy szupercella

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, május 28, 2014 - 08:00
Összefoglalás:
Várhatóan a Dunától keletre alakul ki az országban hevesebb konvekció a nap folyamán. A zivatarok egycellás illetve multicellás jelleget ölthetnek, amelyekhez lokálisan felhőszakadás (akár villámárvíz), 2 cm körüli átmérőjű jég és marginálisan 90 km/h-t közelítő széllökés társulhat. Van némi esélye, hogy a zivatarok egy kisebb méretű mezoléptékű rendszerbe szerveződjenek. A délutáni órákban a déli országrészben akár szupercellás konvekció is megjelenhet, amelyhez esetleg 2 cm feletti jég, 90 km/h-t közelítő szél is társulhat, kis eséllyel tornádóval. Továbbá - hasonlóan az elmúlt napokhoz - megjelenhetnek nem-mezociklonális tubák, kis eséllyel tornádók.

Részletezve:
Tovább mélyül és kissé észak felé helyeződik a Nyugat-Európa fölött lassan zonális tengelyű teknő gerjesztette szintén nyugat-kelet tengelyű sekély ciklonális mező. A rendszerrel együtt az eddig fölöttünk időző szállítószalag is északkelet felé mozdul, helyére a magasban szárazabb, némileg stabilabb levegő áramlik délnyugat felől, ugyanakkor előterében továbbra is nedves-labilis levegő lesz a jellemző a keleti országrész felett (CAPE~2000 J/kg). Ehhez a nap folyamán több forrásból is igen erős magassági kényszer társul, egyrészt az elmúlt éjszaka folyamán egy északkelet felé haladó peremháborgás, másrészt a késő délután délnyugat felől közelítő lefűződő hidegörvény formájában. Bár a szállítószalag elhagyja az országot, az első peremhullám okozta rendezettebb nagyskálájú emelés miatt fennállnak a feltételek nagyobb szervezettségű multicellás konvekció kialakulásához, amit a felsőtroposzférikus divergenciamező is támogat. A lehetséges kisebb méretű MKR mellett az előző napokra jellemző, lassú mozgású, szállítószalag mentén labilis légtömegben egy- illetve multicellás zivatarok megjelenésére lehet számítani az ország keleti felében. A délutáni órákban a közeledő hidegörvény előterében a déli országrészben erőteljesen megnövekszik a szélnyírás, a GFS-ben eléri illetve meg is haladja a 15 m/s-ot (ECMWF-ben némileg alacsonyabb), így az örvény támogatta emeléssel együtt a déli területekre délután, este besodródhat egy-egy szupercella is. Ha szupercella kialakul, az várhatóan a HP illetve a klasszikus karakterisztikát fogja felvenni a közepesen erős üllőszinti relatív szelek következtében.

Veszélyforrások:

- felhőszakadás (~50 mm/3h): Ez az elsődleges veszélyforrás. A továbbra is nagy (28-32 mm) kihullható vízmennyiség, és a magassági örvény előtt a lassú cellamozgás miatt erre jónéhány helyen esély kínálkozik. Megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet sem lehet kizárni.  
- szélvihar: A kiszáradás mértéke hasonlóan alakul a tegnapihoz, így a multicellás konvekciónál legfeljebb marginálisan előfordulhat 90 km/h-t közelítő szél akár mikroburst formájában. Szupercellás konvekció esetén szintén lehetnek 90 km/h körüli lökések.
- jégeső: A jégnövekedési zónában a tegnapinál jelentősebb labilitás halmozódhat fel, így hevesebb feláramlások is lehetnek, amelyek már produkálhatnak 2 cm körüli vagy azt némileg meghaladó átmérőjű jégszemet (a 0 fokos nedves hőmérséklet magassága hasonló a tegnapihoz, 2500-3000 m körüli). Szupercellás konvekció esetén is megjelenhetnek 2 cm feletti jégszemek a déli országrészben.
- nem-mezociklonális tuba illetve tornádó: tuba számos helyen megjelenhet, ugyanakkor tornádó esélye kicsi
- mezociklonális tornádó: szupercellás konvekció esetén nem lehet kizárni, különösen az esti órákban lecsökkenő felhőalap miatt, ugyanakkor esélye kicsinek mutatkozik.

Készítette: qman & kaLman

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat