Gyenge hidegfront esetleges heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, június 11, 2017 - 08:00

Valid: 2017.06.10 06:00 UTC - 2017.06.11 06:00 UTC
Érvényes: 2017.06.10 06:00 UTC - 2017.06.11 06:00 UTC

Áttekintés

Hazánkat a szombati nap folyamán egy gyenge hidegfront éri el, amely következtében zivatarok kialakulására is esély mutatkozik. Délnyugaton kis eséllyel (mini-)szupercellás zivatarok is besodródhatnak. A legjelentősebb veszélyforrást a zivatarok környezetében a szélvihar és a jégső jelentik, amelyek súrolhatják a heves kategóriát, azonban a helyzet jelentős bizonytalansággal terhelt. A mai nap ennek tükrében 0-es fokozatot érdemel.

Részletezés, elemzés

Oszágunkat egy gyenge hidegfront éri el Ény felől, amely várhatóan kevés heves eseményt fog produkálni. A hidegfronthoz egy nagyon gyenge, lefűződő magassági hidegcsepp is tartozik. Országunk keleti-délkeleti részén a nyomási mező némi ciklonális görbületet is felvesz a talajon.

A két globál-modell (ECMWF és GFS) ezúttal nincs túl nagy összhangban a labilitás terén. Az előbbi gyérebb hasznosítható konvektiv potenciális energia felhalmozódással számol (700-900 j/kg) a légkörben, azzal is inkább kisebb területen, és a hamarabbi időpontban is maximalizálja. Ellenben az utóbbi magasabb tartományt vízionál (1000-1800 j/kg). Területileg is akadnak eltérések, az ECM az ország nyugati területeit, addig a GFS inkább a keleti és középső országrészt preferálja ilyen téren. Szélnyírásban viszonylagos együttértés figyelhető meg, egy - leginkább az ország nyugati területeit érintő - magassági futóáramlatnak köszönhetően a szélnyírási értékek elégségesnek bizonyulhatnak majd jól szervezett multicellás, illetve kis eséllyel nyugaton (mini-)szupercellás zivatarok létrejöttéhez. A nedvesség nagyrészt csak a front mentén lesz elégséges zivatarok kialakulásához. Emelési tényezőként mindenképp érdemes megemlíteni a fronthoz kapcsolódó, hosszan elnyúló konvergenciavonalat, amely első sorban a keleti országrészben tudja segíteni a konvektív folyamatokat. További támogató tényező lehet a több szinten is jól analizálható örvényességi mező, azonban a gyenge helikalitás és a szélnyírás hátárértéken való táncolása inkább a fejlettebb multicellás zivatarokat hivatott előrevetíteni.

Az egyik veszélyforrás a heves kategóriát (2 cm) megközelítő jégeső, amelyre legnagyobb esély (a kora délutáni óráktól kezdve) az Északi-középhegység területén és az Alföld északi részén van.
A másik megemlítendő veszélyforrást a viharos kifutószelek, légzuhatagok jelentik. Erre a középmagas szinteken tapasztalható kiszáradás következtében a viszonylag magasnak mondható delta Theta-e (helyenként 14-18 °C körüli) és DCAPE (850-950 J/kg) mutat rá. Az ilyen feltételek kedvezően hatnak a nedves downburstök kialakulásához - ám ezek a feltételek inkább a Dunántúlon állnak fenn a délutáni órákban, amikor is a zivatarok kialakulási esélye jelentősen lecsökken arrafelé - a magasabb szintek kiszáradása problémát jelenthet a zivatarképződés számára a viszonylag gyenge labilitás mellett.

Az Alpok okozta szélárnyék miatt a grazi medencében némileg beragad a labilitás, és megspékelve a 20 m/s feletti szélnyírással, esély mutatkozik miniszupercellák kialakulása azon a területen. Ezek a cellák a hármas-határ (Magyarország-Ausztria-Szlovénia) közelében besodródhatnak, illetve súrolhatják országunk területét. Ám ebben is van tetemes bizonytalanság, hiszen a labilitás nem túl ideális ezen a területen (tehát benne van a pakliban, hogy ki sem tud alakulni egy cella sem), és az is elképzelhető, hogy ezek a cellák nem lépnek be hazánk területére.
 
Nem-mezociklonális tubák/tornádók kialakulására is nyílik esély - ugyancsak az Északi-középhegység és az Alföldön északi részén - hiszen itt több feltétel is egybeesik, ami e jelenséget támogatja (kiemelendő a kedvező nedvesség konvergencia és az alacsonyszintű labilitás).
 
Veszélyforrások:
- jégeső (2 cm körüli átmérővel): elsősorban az Északi-középhegységben, ill. az Alföldön északi felén
- szélvihar: a front mentén, illetve hevesebb cellák környezetében elérheti a 80 km/h-t
- nem-mezociklonális tuba/tornádó: főleg az Északi-középhegység és az Alföld északi felén

Készítette: Bondor "gbond" Gyula és Komjáti "kkornel" Kornél
/Viharvadászok Egyesülete/

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat