Hidegcsepp némi nem-mezociklonális tornádó eséllyel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, június 18, 2017 - 08:00

A tegnap átvonult hidegfronthoz köthetően a mai napon a magasban egy hidegcsepp húzódik országunk fölé. Ennek hatására a légkör mérsékelten labilizálódik, főleg az ország keleti részén, így zivatarok kialakulása várható az említett területeken. A nedvesség nem jelent hátráltató tényezőt. Mindezek mellett heves esemény nem várható, hiszen a szélnyírás pont ezeken a tájakon veszi fel a legalacsonyabb értékeket, valamint a szupercellához szükséges átfedés a labilitással nem lesz meg. Optimális esetben maximum marginális szupercella jöhet létre, főleg a Duna-Tisza köze északi részén.
Jégeső kialakulhat, de várhatóan a maximális jégátmérő nem éri el a 2 cm-t.
Fontos tényező, hogy egy viszonylag tartós konvergencia épül ki hozzávetőlegesen a Mátra-Békéscsaba vonalon. Ennek a vonalnak pár 10 km-es környezetében előfordulhat nem-mezociklonális tornádó, ugyanis az alacsonyszintű labilitás és hőmérséklet-gradiens  egyaránt magas értékeket vesz fel ebben a sávban is (illetve ettől keletre). Bár a cellák áthelyeződési sebessége szinte párhuzamos a konvergenciavonallal - a relatíve alacsony kihullható vízmennyiség miatt (maximum 20-22 mm) a villámárvíznek kicsi az esélye.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó közepes eséllyel várható - T2
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat