Hidegfront bizonytalan heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, augusztus 7, 2017 - 08:00

Áttekintés, összefoglalás


Hazánkat északról egy hidegfront érinti, melynek hatására a hőség után pár fokkal hidegebb levegő áramlik fölénk, és a zivatarok esélye is megnövekszik. Zivatarok szinte az ország bármely pontja felett kialakulhatnak, és szupercellákat sem lehet kizárni, bár ezt a lehetőséget nem minden modell támogatja. Heves események kialakulása szempontjából is igen bizonytalan képet fest a mai helyzet, legnagyobb eséllye a szélviharnak van és egy-egy nagyobb zivatarrendszerben villámárvíz is megjelenhet.Részletezés, elemzésHazánkat egy hullámzó frontrendszer súrolja északról, amely inkább hidegfronti jelleget vesz fel, és kicsit délebbre húzódik a vasárnapi napon. Ezzel együtt egy sekély ciklon is megjelenik talajközelbena  Kárpát-medence felett.
A labilitás 1000 J/kg környékén tetőzik a GFS modell szerint a Duna vonalában (futásról futásra csökkenő értéket adott), míg az ECMWF szerint a Tiszántúl nagy része igencsak labilis lesz (néhol 2000 J/kg felett), de a Duna-Tisza közén, illetve a Duna vonala környezetében is felléphetnek 1200 J/kg körüli értékek.
A szélnyírásról is meglehetősen bizonytalan és eltérő képet ad a két globál modell. Az ECMWF nem is ad 15 m/s-os értékeket az országunk felett, míg a GFS bőkezűbben bánik a szélnyírással, tehát a délután második felétől a Dunánúlon és az Alföld északi majd középső részén is megnöveli az értékeit a kritikus 15 m/s fölé.
A délután folyamán egy konvergens terület alakul ki a Duna környezetében, ami estefelé Duna-Tisza közére húzódik - ez triggerelhet akár izolált cellákat is.
A Dunántúlon nagyobb eséllyel alakulnak ki zivatarok, már kora délután, viszont korántsem biztos, hogy ezek heves eseményt fognak produkálni a kisebb labilitás okán. Ezen területen a zivatarok MKR-be is szerveződhetnek. Kisebb eséllyel a Tiszántúlon is kialakulhatnak elszórtan zivatarok, de ezek várhatóan hevesebbek lesznek. 
A kihullható vízmennyiség magas értékei (38-40 mm) villámárvíz kialakulását is valószínűsítik, főleg a hegyvidéki területeken. Az Aldöldön kialakult izolált cellák, illetve az MKR-ek produkálhatnak heves kifutószeleket is. 
Összegezve, elég kaotikus képet adnak a modellek zivatarok kialakulása és azok hevessége szempontjából. Mindenesetre, az is lehet, hogy egy gyengébb forgatókönyv jön be, szupercellák nélkül és maximum egy-két heves eseménnyel.

Veszélyforrások:- szélvihar: izolált zivatarcellák és hevesebb MKR-ek környezetében a széllökések elérhetik a 90-100 km/h-t 

- villámárvíz: a magas kihullható vízmennyiség és az orografikus tényezők kombinációja eredményezheti (Északi-középhegység)

- jégeső: a jégszemek mérete elérheti a 2 cm-tKészítette: Bondor "GBond" Gyula

/Viharvadászok Egyesülete/

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat