Harmatgyenge hidegfront egy-két helyen zivatarral

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, augusztus 20, 2017 - 08:00

A mai nap egy - konvektív szempontból - gyenge hidegfront éri el hazánkat nyugat felől, amelynek hatására több helyen várható zápor, egy-két helyen zivatar. A legnagyobb valószínűséggel a Dunántúl középső és déli tájain alakulhatnak ki zivatarok a délután folyamán, viszont a rendelkezésre álló labilitás eléggé alacsony a nyári évszakhoz képest (GFS: 200-300 J/kg, ECMWF: 700-1000 J/kg), ráadásul ez a feltétel igen keskeny sávban áll fenn. Nyugat felé ugyan egyre nő a szélnyírás - szupercellás konvekcióhoz bőven elég is lenne a Dunántúlon - viszont a gyenge labilitás miatt nem valószínű, hogy hosszú életű zivatarcellák ki tudnak alakulni. Marginális szupercellák megjelenését viszont teljesen kizárni nem lehet, abban az esetben, ha az előrejelzettnél nyugatabbra illetve annál magasabb labilitás értékek állnak majd fenn a valóságban. Ám heves eseményt várhatóan ezek sem fognak produkálni.
Estefelé és az éjszakai órákban már főként eső/zápor várható, a konvektív tevékenység alábbhagy, maximum egy-két beágyazott zivatargóc jelenhet meg a kiterjedt csapadékmezőben. Ekkor már az emelt konvekcióé lesz a főszerep (némi emeléssel és örvényesség-advekcióval támogatva a magassági teknő előoldalán). Összességében felkiáltójelet érdemel a nap, hiszen heves esemény nem valószínűsíthető.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat