Kiterjedt konvektív csapadékrendszerek az ország déli felén esetleges villámárvízzel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, szeptember 3, 2017 - 08:00

Áttekintés

Országunk felett tegnap átvonult egy hidegfront, amely a mai napon valamelyest visszahullámzik. Ennek hatására a déli és keleti országrészben előfordulhatnak zivatarok, valamint nagyobb konvektív csapadékrendszerek, amelyeket egy-két helyen akár villámárvíz is kísérhet. Egyéb heves eseménynek - úgy mint jégeső, szélvihar - kicsi az esélye. A villámárvíz miatt viszont az 1-es fokozatú előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezés, elemzés

A tegnapi naphoz képest a hosszú hullámú teknő ma még közelebb helyeződik, és ezzel párhuzamosan az országunktól délre ciklogenezis zajlik a légkör alsó felében. Ez kedvez a kiterjedt feláramlások, illetve csapadékrendszerek kialakulásának - az emelést segítő tényezőkben nem lesz hiány (örvényesség-advekció, konvergencia-vonalak).
Az intenzív csapadékhullás a délutáni órákban kezdődik meg délnyugat felől. A labilitás viszont elég alacsony szinten várható (a GFS szerint maximum 200-300 J/kg-ot éri el a déli határszélen, az ECMWF is hasonlóm képet fest, a labilitás nagy részét az országon kívülre helyezi). Mindezek mellett a szélnyírás kissé magas lesz a labilitáshoz képest: 20-25 m/s, de egy-két helyen a GFS szerint ennél magasabb értékek is előfordulhatnak.
A kihullható vízmennyiség 32-40 mm körül alakul a déli országrészben, ami előrevetíti villámárvíz esélyét is, főleg, ha egy pont felett több csapadékrendszer (hevesebb forgatóköny esetén MKR) halad át, amire megvan minden esély. Az esti és éjszakai órákban (éjfél után is) több hullámban várhatóak további csapadékrendszerek, amelyek akár beágyazódott zivatarokat is hordozhatnak. A legnagyobb kérdés, hogy mennyire lesznek hevesek ezek a zivatargócok - jelenleg úgy tűnik, a villámárvízen kívül heves eseménynek (jégeső, szélvihar) kevés az esélye.
Az esetlegesen kialakuló zivatarok rövid ideig szupercellás jelleget vehetnek fel, főleg a déli határszélen, de ezek a zivatarok várhatóan az 1 órás élettartamot sem fogják elérni, és heves eseményt sem produkálnak majd.
Nem-mezociklonális tornádók kialakulását az ország déli-délnyugati területein nem lehet teljesen kizárni (főként a konvergencia-vonalak mentén), de igen alacsony a valószínűségük, a feltételek nem túl kedvezőek létrejöttükhöz.

Veszélyforrások:
- Villámárvíz: főleg a déli országrészben a magas kihullható vízmennyiség miatt, de az Északi-középhegységben sem lehez kizárni teljesen (itt inkább már az éjszakai órákban valószínűbb)

Készítette: Bondor "GBond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat