Legfeljebb multicellás zivatarok, itt-ott heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, július 5, 2012 - 09:00

Az éjszaka folyamán helyenként heves zivatarokat okozó gyenge hidegfront napközben a Dunántúl térségében marad, de melegfronti jellegbe átcsapva némiképp visszatáncol NY felé. Ennek a szolid hullámvetésnek részeként aztán este lassú előretüremkedés következik DNY-ról. Mindezen fejlemények néhol ismét lehetőséget adnak zivatartevékenységre, itt-ott akár heves eseményekkel is.
 
Részletezés:

A légköri feltételek leginkább a Dunántúlon, annak is a NY-i, DNY-i részén kedveznek a zivataroknak. Itt a tegnapi helyzethez hasonlóan az említett frontzónához meleg nedves szállítószalag-jellegű képződmény is csatlakozik, bár 500 hPa-on ma már nem lesz számottevő hidegadvekció, ami határozottabban támogatná a konvekciót. A troposzféra felső rétegének áramlási viszonyai sem mutatnak olyan jet-elrendeződést, ami szignifikáns háttéremelést biztosítana, mindössze a 700-400 hPa közötti differenciál örvényességi advekció fokozódik némileg a térségben késő délutántól. Tovább csökkenti az esélyeket, hogy napközben legfeljebb kb. 70%-ot ér el 0-3 km-es átlagos relatív páratartalom. Ezen kedvezőtlen körülmények ellenére néhol azért felléphetnek zivatarok, a légkört 2 m-en 18-22 C-fokos harmatpontok jellemzik, 1800-2000 J/kg-os MLCAPE-értékek mellett. Az É-D irányban tengelyszerűen húzódó labilis zónában még éjjel sem csökken 1400 J/kg alá a MUCAPE, így összességében úgy tűnik, a délután második felétől, de inkább estétől lehet viharokra számítani.
 
A 10 m/s alatt maradó 0-6 km-es szélnyírás legfeljebb multicellás zivatarok felépülésére ad lehetőséget, ezek viszont a 20-22 C-fokos delta Theta-E-nek és a 800-900 J/kg-ban maximalizálódó DCAPE-nek köszönhetően akár heves szélvihart is eredményezhetnek. Erre a veszélyforrásra utal a várhatóan elég magasan húzódó felhőalap is. Bár a 3000-3500 m-re tehető 0 C-fokos nedves hőmérsékleti szint a heves jégesőhöz optimálisnál magasabbnak számít, a labilis légállapot - mely a jégnövekedési zónában vaskos CAPE-pel jellemezhető - kitermelhet olyan zivatart, amiben elérhetik a 2 cm-t a jégszemek. Mindenesetre zivatarra nem lehet túl sok helyen számítani, és heves eseményekre is csak itt-ott, lokálisan kerülhet sor. További esetleges veszélyforrásként megemlítendő, hogy a lassú cellamozgás és a viszonylag magas kihullható vízmennyiség villámárvizet okozó felhőszakadást produkálhat (bár érdemes figyelembe venni, hogy villámárvíz még komoly felhőszakadások esetén is csak megfelelő terepviszonyok mellett alakulhat ki).
 
 
Veszélyforrások:
 

  • heves szélvihar (90/km-t elérő szélsebesség)
  • heves jégeső (2 cm-t elérő jégméret)
  • villámárvíz (megfelelő terepviszonyok mellett)

 
A mai helyzetben hangsúlyozottan csak kevés helyen lehet heves esemény, a légkör dinamikája ezúttal nem segíti a nagyobb területre kiterjedő és a leírtaknál hevesebb zivatarokat, de a labilis légállapot néhol eredményezhet heves kategóriát is elérő eseményeket.

érvényesség kezdete: 2012. júl. 4., 08:30 UTC
érvényesség vége: 2012. júl. 5., 07:00 UTC

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat