Légtömegen belüli zivatarok

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, július 18, 2015 - 08:00

Országunkat a mai napon messzire elkerülik a baroklin zónák, térségünk felett ugyanis egy nagy kiterjedésű gerinc húzódik. Ugyanakkor ez nem zárja ki, hogy a légrétegződés igen labilisnak ígérkezzen (mintegy 2000 J/kg-os CAPE-t várnak a modellek). Így a feláramlások szempontjából akár igen kedvezőek is lehetnének a körülmények, ha a nedvesség megfelelően rendelkezésre állna. Mivel ez utóbbi nem igazán teljesül, így a konvekció térben és időben is eléggé korlátozottnak tűnik a nap folyamán: igazi légtömegen belüli zivatarra van néhány helyen esély, viszonylag rövid élettartammal. A szélnyírási viszonyok alapján egycellás (pulse-type jelleggel), esetleg multicellás szerveződés képzelhető el, utóbbi ellen szól a nagy kiszáradás, aminek következtében a fejlett zivatarból kiáramló levegő gyorsan alávágná az új cellát. Ugyanakkor éppen a kiszáradás az, ami miatt elemzést adunk ki: a 20 fok feletti deltaThetaE értékek alapján akár a kisebb cellákban sem lehet kizárni hevesebb kifutószelek, mikroburstök megjelenését, némi eséllyel akár a 90 km/h-s szelet is közelítve. Ha a pulse-type jelleg is kifejezésre jut, akkor lokálisan a jelentősebb csapadék is benne van a pakliban. A jégszemméret várhatóan azért 2 cm alatt marad.
A zivatarok kialakulása a nedvesség eloszlása és a konvergenciák szeszélyes elhelyezkedése miatt térben és időben nehezen pontosítható (ugyanakkor némileg nagyobb lehet az esély az Észak-Dunántúlon és a középhegységek felett).  A nagyfokú bizonytalanság miatt így egy felkiáltójelet adunk ki erre a helyzetre.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat