Lokálisan villámárvizek

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, május 24, 2017 - 08:00

Érvényes: 2017. 05. 24. 08:00

Összefoglalva:

Napközben nagy területen várható lassú áthelyeződési sebességgel rendelkező multicellás zivatarok kialakulása, melyek fő veszélyforrása a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék lesz. Ez utóbbi, megfelelő terepviszonyok fennállása esetén a villámárvizek kockázatát hordozza magában, így egy 1-es fokozatú konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezve:

Hazánk egy nyugat-európai gerinc és egy közeledő rövidhullámú teknő közé ékelődve helyezkedik el, mely bár dinamikailag kevésbé hordoz magában potenciált, de a helyi nedvességkonvergenciák és a már kialakult zivatarok/záporok által triggerelt határfelületek (ZHL) mentén, kedvező emelési viszonyok alakulhatnak ki (hegységeinkben extra adalékként az orografikus tényezőt emelhetjük még ki). Továbbá pozitív képet festenek a termodinamikai körülmények is, hiszen némi modell inkonzisztenciától eltekintve az ország egy jelentős részén 1000 J/kg-os SBCAPE (néhány helyen ennél magasabb) kedvező TI és LI értékekkel párosul (elegendő  0-3 km-es RH). A gyenge vertikális szélnyírásnak köszönhetően a zivatarok jellemzően gyenge evolúciós multicellákként (klasztereket alkotva) viselkednek majd, melyek egy-egy nedvességkonvergencia tengelyén ideiglenesen vonalas struktúrát is felvehetnek. A zivatarok az éjszakába nyúlóan is aktívak maradhatnak a közeledő peremháborgásnak köszönhetően, melynek csúcspontja várhatóan a szerdai nap folyamán következik majd be.

Veszélyforrás:

  • Felhőszakadás: A lassú cellamozgás és az adott pont felett újra termelődő cellák lokálisan villámárvizet okozhatnak.
  • Nem-mezociklonális örvények: a paraméterek nem éppen egy acélos helyzetet vázolnak fel, de egy-két helyen ahol tartósabb nedvességkonvergencia épül ki, kialakulásukat nem lehet kizárni.
  • Jég, szélvihar: Csak egy-egy erősebb cellában közelítheti meg a heves kategóriát az adott kísérőjelenség.

Category 1 has been issued due to expected slow-propagating multicell or pulse-type storms with the threat of flash floods. The storms can develop almost everywhere (but main focal point of the event is the western area of the Tisza River).

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat