Magassági hidegcsepp, kis eséllyel mini-szupercella

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, május 22, 2013 - 09:00

Szinoptikus helyzet, áttekintés:

Térségünk időjárását ezúttal egy középpontjával tőlünk ÉNY-ra lévő magassági hidegcsepp határozza meg, melynek Magyarország a peremén helyezkedik el. A DK-en lévő magasnyomású központ helyét ennek megfelelelően ÉNY felől egyre inkább ciklonális görbületű izobárok veszik át, általános mélyülő tendenciával. A helyzet alkalmas lehet zivatarképződésre, kis eséllyel akár szupercella kialakulására is, de a bizonytalanság több tényező miatt is a szokásosnál nagyobb. Mindenesetre a legnagyobb esély ennek bekövetkeztére az ország É-i felén, ill. az ÉK-i részén van, utóbbi régióban többek között a délután második felétől már egyre fokozódó háttéremelés is segíti a konvekciót.
 

Részletezés:

Alapvetően talaj alapú konvekcióra lehet számítani, melyhez a délután derekára 500-700 J/kg-os SBCAPE állhat rendelkezésre, gyakorlatilag CIN nélkül. Ezek az egyébként sem túl acélosnak tűnő értékek azonban inkább csak az ország É-i, ÉK-i területein jelenhetnek meg, szinkronban a 0-3 km-es átlagos relatív páratartalommal, mely D felé haladva egyre csökken, és még É-on sem túl magas. Ennek megfelelően csak meglehetősen sporadikus zivatartevékenység várható, legfeljebb elszórtan alakulhat ki egy-egy életképesebb cella. A mai napon a talajközeli áramlási viszonyokban sehol nem várható előre jól meghatározható markáns konvergens zóna, így jelentős szerepe lehet a lokális heterogenitásoknak, az orografikus hatásoknak. Feltehetően elsődlegesen az Északi-középhegység lesz a konvektív terület, azon belül is az ÉK-i, határközeli régió.

A viszonylag szerény labilitás által festett képet azért árnyalja, hogy ma a tropopauza alacsonyabban van a kelleténél, így az egyensúlyi szint is alacsonyabbra tehető, ezzel összefüggésben a skew-T diagramokon kielemezhető CAPE-terület inkább kisebb magasságba ér fel és vaskosabb, mintsem magasabbra nyúló és vékonyabb. Ez kedvezőbb a feláramlások erősségére nézve, és akár mini-szupercella kialakulására is lehetőséget ad. A 10-25 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás D felé haladva azonban szinte pont fordítottan arányos a labilitással, tehát csak egy keskeny zónában metszi egymást úgy a két paraméter, hogy szupercella is létrejöhessen. Ez a már említett ÉK-i területen a legvalószínűbb, egyéb helyeken inkább csak elszórtan lehetnek itt-ott multicellás zivatarok. Mindenesetre a hodográfok hossza a délután folyamán egyre nő, ami ugyan a szupercella esélyét fokozza, de kérdéses, hogy a feláramlások kibírják-e ezt, nem borul-e fel túlzottan a feláramlás erőssége és a szélnyírás közötti egyensúly. Ami szintén kicsit rontja az összképet, hogy 500 hPa-on napközben egyre inkább melegadvekció várható, így összességében a zivatar- és szupercella-képződéshez pro és kontra egyaránt vannak tényezők. Ami azonban a zivatarosabb, szupercellásabb szcenárió mellett szól, hogy az előző napon hasonlóan határeset légköri feltételek mellett néhol szintén kialakultak szupercellák az országban.

Amennyiben létrejönnek zivatarok, az esetleges szupercellás konvekció ellenére heves eseményre még mindig a "szokásosnál kisebb" az esély, leginkább 90 km/h-t elérő vagy némileg meghaladó szélvihar lehetséges, heves jégeső valamelyest kevéssé valószínű. Az alacsonynak nem mondható, 1500 m körül lévő LCL ugyan a szélviharok mellett szól, de ez egyúttal egy esetleges mezociklonális tornádó esélyét nagyban lecsökkenti, és a 0-1 km-es szélnyírási, helikalitás viszonyok is meglehetősen kedvezőtlenek erre nézve.
 

Veszélyforrások:

  • elsősorban heves szélvihar (kis eséllyel)
  • másodsorban heves jégeső (még kisebb eséllyel)

 
Összefoglalás:

A mai napon csak eléggé elszórt zivatartevékenységre lehet számítani, de valamennyi esély azért még mini-szupercella kialakulására is van. Ennek bekövetkeztére inkább az ország É-i felén, leginkább ÉK-en van lehetőség. A zivatarok által érintett terület pontos elrendeződése ezúttal nagyban függ a helyi áramlási, nedvességi, labilitási viszonyoktól, és még szupercella ellenére is elég kicsi egy heves esemény valószínűsége. A nagyobb bizonytalanság miatt csak 0-s fokozatú konvektív előrejelzés indokolt, de a tegnapihoz hasonló, határesetnek mondható légköri feltételek kitermeltek szupercellákat, ennek fényében pedig ez akár ma is megtörténhet.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat