Magassági hidegörvény peremén MKR érkezhet, ill. szupercellák sodródhatnak a déli határvidékre

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, július 11, 2014 - 01:15

 
Makroszinoptikai áttekintés:
 
Tőlünk délnyugatra az Adriai-tenger északi része fölötti középponttal egy magassági hideg légörvény kavarog. Ennek peremén, a nap folyamán mind közép-, mind a felsőtroposzférában megerősödik az áramlás és a Balkán felől futóáramlás érinti, ill. annak bal kilépő zónája közelíti meg déli határainkat. Ezzel egy időben szintén délről egy másodlagos meleg nedves szállítószalag épül föl a magassági ciklon előterében.
 
 
Részletezve:
 
A nagytérségű emelőhatást a légörvény előoldala biztosítja, a középponthoz közelebb diffúzabb, összemosottabb csapadékmezőt létrehozva, míg attól távolabb az örvény peremén, délről, délnyugatról, észak, északkelet felé haladó rövidhullámú háborgások jönnek létre, amelyek segítik a mélykonvekciós folyamatokat ill. azok szerveződését. A feláramlást alacsonyszintű összeáramlás is segíti a délutáni, esti órákban.  Az előrejelzett labilitási energia a déli megyékben jellemzően 500-1300 J/kg között mozog, ehhez kezdetben 15-22 m/s 0-6 km-s és 8-12 m/s körüli 0-3 km-s szélnyírás tartozik. A 0-3-as helikalitás kezdetben még 80-150 m2/s2 között alakul, majd estére fokozatosan csökken, ezzel együtt az SCP helyenként megközelíti a 0.4-0.5-es értéket. Mezociklonális tornádó szempontjából a 0-1 km-es szélnyírási viszonyok nem kedvezőek ill. az alacsonyabb felhőalapok is inkább a labilisabb terület határán jelennek meg. A középszintű örvényesség, az erősödő konvergencia és az alacsonyszintű labilitási energia átmeneti, esetleg kedvező átfedése miatt nem mezociklonális felhőtölcsér, ill. tornádó nem zárható ki. Az alsó 2-2.5 km-es nyírási vektor és a konvergencia vonalak szöge általában nem kedvező a szervezett rendszerek szempontjából, így a szerveződést elsősorban a középszintű határozott örvényesség advekció (ill. az ott uralkodó kb. 10-14 m/s-os vezetőáramlás) segíti. Napközben nyugat felől fokozatosan csökken a szélnyírás nagysága, ahogy közeledik a légörvény középpontja. Az erősödő és fölénk húzódó MNSZ hatására a Td és a kihullható víz fokozatosan növekszik, a nap második felében egyre inkább 30-35 mm közé emelkedik, amely a hőmérsékleti profilhoz viszonyítva (pl. 10-11 fok körüli 850 hPa-on) igen telített légállapotot jelent. A kiszáradásnak, pontosabban az MNSZ előtt húzódó szárazabb levegőnek (főként az Alföld délkeleti részén T-Td: 15 fok körül lehet) elsősorban a már kialakult cellákra/MKR-re gyakorolt hatása lehet érdekes, mivel a bekeveredő szárazabb levegő jelentősen erősítheti a kifutószelet.  
 
 
 
Összefoglalás:
 
1-s fokozatú konvektív előrejelzést adtunk ki, a délután, este a déli országrészbe érkező/érintő MKR és a szupercellák kialakulási esélye miatt. A zivatarokat elsődlegesen felhőszakadás (> 40-50 mm), jégeső (2 cm körüli, kis eséllyel 3 cm-es jégméret) és 80-90 km/h feletti szél kísérheti. Nem túl nagy valószínűség mellett nem mezociklonális tuba vagy tornádó is kialakulhat.
 
Megjegyzés: A határhelyzet miatt számottevő bizonytalanság terheli az előrejelzést, pl. 50-75 km-es délebbre tolódás esetén már jelentősebb esemény nem lenne az országban.
 
 
Veszélyforrások:
 
·         Felhőszakadás/villámárvíz: egy-egy gócban 40-50 mm-t meghaladó csapadék hullhat
 
·         Jégeső: Szupercellákban 2 cm körüli, esetleg fölötti jégmérettel
 
·         Szélvihar: Elsősorban szupercellákhoz kötődően ill. az MKR előtt főként a Dél-Alföld keleti felém  kialakulhat 80-90 km/h feletti szélroham; emellett kis eséllyel nem mezociklonális tornádó környezetében is lehet 90 km/h feletti szél
 
·         Tuba/tornádó: Néhol előfordulhat nem mezociklonális tuba, esetleg tornádó, mezociklonális tornádó nem valószínű
 
 
 
 
Kiadva: 2014.07.10 08:45
 
 
 Készítette: Országos Meteorológiai Szolgálat és Viharvadászok Egyesülete (Derick)

Summary: 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat