Nappal keleten talajalapú, este MNSZ-hez köthető emelt konvekció

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, június 10, 2013 - 06:00

Érvényes: 2013. 06. 10  06:00
 
 
Összefoglalás:
 
Időjárásunkat kezdetben még az a magassági gerinc alakítja, mely a tegnapi eseményekért is felelős volt, ugyanakkor esti órákhoz közeledve egyre inkább a Nyugat-Európa felett található hosszúhullámú teknő hatása alá kerülünk, melyhez talajszinten egy ciklon kapcsolódik. A ciklon hidegfrontja –várhatóan- holnap heves időjárási eseményeket is produkálhat, a front előtt kifejlődő MNSZ, viszont akár a ma esti óráktól el kezdhet dolgozni hazánk felett DNY-ról, ÉK felé haladó konvekciós események formájában. Ma, napközben, pedig elsősorban ÉK-en és a Tiszántúlon (legfőképpen a keleti határszélen) jelenhetnek meg zivatarok, melyhez akár komolyabb felhőszakadás, kis eséllyel heves légzuhatag, és 1-2 cm-es szemekből álló jégeső kapcsolódhat. Valamint ezeken a területeken van ma is nagyobb esélye nem-mezociklonális tuba/tornádó kialakulásának.
Mind a nappali, talajalapú konvekció, mind az esti, emelt konvekciós zivatarok, meglehetős bizonytalanság mellett szülhetnek heves eseményeket, így most elsősorban ezen ok miatt a 0-s előrejelzés kiadása indokolt.
 
 
Részletezve:
 
A nappali órák zivatartevékenységének a visszafogott nedvességi, valamint háttéremelési tényezők lehetnek a kerékkötői. Kivételt jelenthet ez alól az ÉK-i régió, és a Tiszántúl, amely területeken (kelet felé növekvő eséllyel) kipattanhatnak majd zivatarok. Ezekhez kapcsolódhat majd esetleg néhány heves esemény.
Az 1000-1200 J/kg-ig felszökő CAPE várhatóan kis szélnyírású környezetben (max. 10 m/s), elsősorban multicellás konvekciót feltételez. A helyzet elegendő lehet 1-2 cm-es szemekből álló jégeső kialakulásához, valamint errefelé nagyobb az esélye légzuhatag kialakulásának is a szárazabb légprofilt figyelembe véve. A keleti határszél mentén fennálló tartósabb alacsonyszintű nedvesség konvergencia, 9 fok körüli 0-2 km-es hőmérséklet gradienssel, és elegendőnek tűnő sbCAPE-el esélyt adhat nem mezociklonális tuba/tornádó kialakulásához is.
 
Legalább ennyire érdekesnek (és egyben bizonytalannak) tűnik az este, Ny-DNy felől megjelenő zivatarok esetlegesen heves volta, de van esély rá, hogy Horvátországból egy-egy komolyabb cella besodródjon vélhetően egy kisebb MKR formájában, mely a front előtti MNSZ ténykedésének lesz köszönhető. Kisebb eséllyel, hasonló besodródás Ény-on is előfordulhat. A délnyugati eseményeket erősen támogatja a teknő előterében kifejlődő markáns differenciált pozitív örvényességi mező, valamint az érkező JET bal kilépő zónáján kifejlődő divergenciazóna. Mivel fokozódó szélnyírásra lehet számítani, a rendszerben már előfordulhatnak akár szupercellás zivatarok is, de lehet, hogy ezek még éppen az országhatárunktól délre fognak elvonulni. Amennyiben mégis érintené hazánkat, úgy 2-3 cm-es szemekből álló jégesőt, és komolyabb (várhatóan 90 km/h-nál kisebb) szélvihart is okozhatnak. A muCAPE és Thompson térképeket vizsgálva is az tűnik esélyesnek, hogy a zivatarok az esti órákban is megjelenhetnek. Először az említett DNy-i (esetleg ÉNY-i) területeken, később az ország középső majd reggel felé közeledve, legfőképpen K-ÉK-i részein.
 
Az esti/éjszakai konvekció emelt jellege, a többi paraméterrel együtt vizsgálva, kis esélyt ad heves eseményekre, de teljesen kizárni nem lehet.
 
 
 
Veszélyforrások:
 
-        Felhőszakadás: Lokálisan jelentős mennyiségű (>30 mm) csapadék hullhat, ami megfelelő terepviszonyok mellett, villámárvizet okozhat.
 
-        Jégeső: 1-2 cm-es szemekből álló jégeső előfordulhat.
 
-        Tuba/tornádó: Ma bizonytalan eséllyel ugyan, de kialakulhatnak nem-mezociklonális tubák, esetleg gyenge tornádók, elsősorban a nappali, keleti konvekcióhoz köthetően.
 
 
Kiadva: 2013.06.09 10:15
 
 
Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Neofita)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat