Egy-egy marginális szupercella

Fokozat: 

Skandinávia déli része feletti középponttal ciklon örvénylik, amelynek hullámzó frontrendszere jelenleg kb. a Duna vonalában helyezkedik el és a nap folyamán csak igen lassan helyeződik kelet felé. Középszinteken, 700 és 500 hPa-on tőlünk nyugatra egy magassági ciklon örvénylik, amelynek előoldalán viszonylag jelentős a magassági szél (14-17 m/sec), így a nap folyamán az ország jelentős részén végig biztosított lesz a legalább 15 m/sec-os vektoriális vertikális szélnyírás. A teknő előoldalán elsősorban a Dunántúlon, annak is főként a nyugati felében lesz jelentős a nagytérségű emelőhatás. Ezeken a területeken azonban a már a front mögötti stabilabb légrétegződés miatt a konvekció nem lesz szignifikáns, inkább az intenzív záporok lehetnek jellemzők, némi beágyazott zivatarral. A front az alsó kb. ezer méteren erős nedvesség konvergenciát okozva a nap első felében a Duna-Tisza közén, délután pedig már várhatóan a Tisza vonalában fog húzódni. De 850 hPa-on az összeáramlás a nap nagyrészében a stabilabb északnyugati orszégrész felett várható. A Dunántúlon a nap nagy részében általában telítettséghez közeli lesz a légrétegződés, míg a Tiszántúl, inkább száraznak mondható. A front vonala kb. a nedves és száraz terület határán fog elhelyezkedni. A talajfront mögött közvetlenül a kihullható víz értékek 32-37 mm között várhatóak, amely a hőmérsékleti profilt figyelembe véve nem olyan magas értékek, de zivatarokhoz mindenképp, egyéb kedvező feltételek esetén felhőszadáshoz is elég lehet. A nap első felében a modell előrejelzések alapján a Dunántúl keleti felében, míg délutántól inkább a középső országrészben analízálható egy gyengébb meleg, nedves szállítószalag profil. A magassági divergencia értékek a délutáni órákban a front északi szakaszán erősíthetik a konvekciót, illetve a front mögött az esti, késő esti órákban mutatkoznak jelentősnek a középső országrészben, amely összefüggésben lehet a GFS által számolt nagyobb csapadékkal.
 
A front környezetében az MLCAPE értékek, mind a GFS HR, mind az ECMWF-ben kb. 250-450 J/kg között szóródnak, amelyek meglehetősen alacsony értékek, főleg hogy a front környezetében lehetnek olyan területek, főleg a Duna-Tisza délkeleti felében ahol a nedvesség viszonyokok sem túl kedvezőek.
 
Összegzés:
 
Egy hullámzó frontrendszer hatására igen erőteljes összeáramlás várható a Duna-Tisza közén, illetve később a Tisza vonalában, jelentős vertikális szélnyírás, illetve nem túl nagy labilitás mellett. Ezek hatására általában
 
- multicellás zivatarok várhatóak, amelyek délről-északra általában a front mentén vonulhatnak (az átlagszél, ill. az alsó pár kilométeres szélnyírás is ebbe az irányba mutat). A zivatarokhoz felhőszakadás társulhat (>30 mm). A száraz területek határán egy-egy downburst is kapcsoldóhat hozzájuk a délutáni órákban keleten (dthetaE ~ 15 fok).
- Ugyan nem várható túl nagy a labilitás, de elsősorban az erős kényszerhatások mellett, illetve a 150-200 m2/s2-es 0-3 km-es helikalitás értékek miatt benne van a helyzetbe egy-egy marginális szupercella, heves kísérőjelenségekkel (>90 km//h szél, 2-3 cm jég) elsősorban a középső országrészben. Mezociklonális tornádóhoz sem a nedvességi feltételek, sem az alacsonyszintű szélnyírás nem túl ideális.
- A nem mezociklonális tuba megjelenhet a front mentén, bár a magassági teknő elhelyezkedése ehhez - vizsgálataink alapján – most nem annyira ideális. Mindenesetre a termodinamikai paraméterek, meg a helyzet kedvez nekik.

A mai napra az 1-es előrejelzés a marginális szupercellák lehetősége miatt lett kiadva.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat