Esetleg egy-egy heves esemény

Fokozat: 

A tegnap átvonult hullámzó frontrendszer a talajon jelenleg kb. az ország középső részei felett helyezkedik el. A front előtt kb. a Tiszántúlon egy erős összeáramlás húzódik és ez egész nap ebben a térségben lesz jelen. Középszinteken a tőlünk nyugatra elhelyezkedő erősen kimélyült teknő közeledik felénk, és tengelyével az esti, éjszakai órákban áthalad felettünk. Ennek megfelelően az elmúlt órákban a teknő előoldalán még jelentős vertikális vektoriális szélnyírás további csökkenése várható az elkövetkező órákban, amely a heves zivatar potenciált is csökkenti. Jelenleg az ország déli részén emelt konvekcióval fordulnak elő zivatarok, amelyek pár órán belül már talajról is elindulhatnak. A teknő előoldalán jelentős nagy térségű emelőhatás várható az ország középső részein tehát hozzávetőlegesen a hullámzó front vonalában, ahol általában a telítettséghez közelebb lesz a légrétegződés. Így ezeken a területeken felhőszakadás lehet elsősorban a preferált veszélyes jelenség. A front tengelyével egybeesve a délelőtti órákban egy gyengébb meleg nedves szállítószalag profil analízálható, amely a nap folyamán egyre inkább a Fekete-tenger felől látszik kanyarodni és a GFS előrejelzése szerint már a Tiszántúli erős konvergenciát is támogathatja. Ezeken a területeken középszinteken szárazabb a levegő, így a dthetaE értékek is jelentősebbek (14 fok körül). A kihullható vízmennyiség a melegebb hőmérséklet profillal párhuzamosan ezeken a területeken a legmagasabb (32-36 mm), így itt is benne van a felhőszakadás, illetve a várhatóan magasabb (500-1000 J/kg) MLCAPE értékek miatt nagyobb méretű jég (2 cm-es átmérő vagy esetleg több) is lehet, illetve a kiszáradás folytán nagyobb lehet a kifutószél. A kora délutáni órákig, ahol a magassági szél kis területen még 14-15 m/sec körül maradna, a magas CAPE értékek mellett, akár egy-egy szupercella is benne lehetne a helyzetben, erre az elkövetkező pár órában délen, illetve délután a Dunántúl keleti felében lehet nagyobb valószínűsége.

Összefoglalva:

- A középső országrészben, illetve a Tiszántúlon alapvetően multicellás zivatarok várhatóak, előbb emelt majd talajalapú konvekcióval. Kezdetben, ill. kora délután kis területen egy-egy (marginális) szupercella is benne lehet a helyzetben, noha a vertikális szélnyírás erős csökkenést mutat a nap folyamán. Főként keleten a nagyobb mlcape értékek miatt marginális heves jégeső is benne van a pakliban.       
- Nem mezociklonális tubára keleten lehetne inkább esély, de nagytérségű folyamatok ehhez kevésbé passzolnak össze.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat