Északnyugatról érkező hidegfront, délnyugaton akár szignifikáns heves eseményekkel

Fokozat: 

Hazánk időjárását egy tengelyével tőlünk nyugatra elhelyezkedő magassági teknő alakítja, ami fokozatosan kelet felé halad a mai nap folyamán. Kelet felé helyeződésével nyugatról több fokos hidegadvekció várható a magasban, aminek köszönhetően fokozatosan növekszik középszinten is a hőmérséklet vertikális gradiense, így a labilitás is. A teknő közelségéből adódóan több szinten is jet stream helyezkedik el felettünk, ami biztosítja a 15-20 m/s körüli 0-6 km vertikális szélnyírást a magas labilitási értékekkel megfelelő átfedésben. Talajszinten Lengyelország felett egy ciklon mélyül és a hozzá tartozó hidegfront északnyugat felől közelíti meg hazánkat. A front előtt meleg-nedves szállítószalag is található, ami folyamatosan helyeződik át kelet felé, az esti órákban visszakanyarodhat nyugat felé, és felfuthat a frontra. A délelőtti órákban az ország északnyugati szegletében, a front hátoldalán már bejön alacsonyabb szinteken a hideg, ami arrafelé stabilizálhatja a légkört, a front előoldalán viszont további melegadvekció lesz jellemző, így megfelelően magas labilitási értékek halmozódhatnak fel (GFS: 400-800 j/kg 0-100 mb MLCAPE, főleg délnyugaton és az Északi-Középhegység
területein, ECMWF: 600-1200 j/kg MLCAPE a front mentén, a legmagasabb értékek a délnyugati határszélen). A tegnapi előrejelzésekhez képest a front kicsivel hamarabb érkezik, északnyugaton már jelenleg átfordult a szél északnyugatiba. A déli, kora délutáni órákban nagyjából a Salgótarján-Nagykanizsa vonalban várható a hidegfront elhelyezkedése. A front vonalában markáns konvergencia várható, ami segíti a zivatarképződést. A talajfront némileg előresiet a labilitáshoz képest, a nagy felbontású modellek alapján azonban a magassági front (kb. 850hPa magasságban) és a hozzá tartozó markáns konvergencia váltja ki a heves események alakulását, ami az előrejelzések alapján főként az Alpokalját, illetve a délnyugati országrészt érintheti a délután folyamán (a front vonalán észak felé haladva egyre kisebb az esélye heves eseményeknek, kivéve az Északi-Középhegység nyugati részeit). A teknő előoldalán lévő magassági jet stream bal kilépő zónája jelentős magassági divergenciával helyezkedik majd el felettünk, ami a front emelőhatása mellett további triggert biztosíthat a zivatarképződéshez. A front előtt alacsony szinten száraz légrétegződés várható, viszont a front vonalában jelentős nedvesség érkezik. A délnyugati GFS pszeudo-hodográfokat megvizsgálva a labilitással átfedésben magas, 150-250 m2/s2 0-3 km SREH értékek jellemzőek (az ECMWF-ben picivel alacsonyabb értékek), ami előrevetíti a szupercellás konvekció lehetőségét a multicellás konvekció mellett a front vonalával párhuzamosan. Vonalba rendeződés esetleg a front mentén fennálló konvergencia kényszerhatásának köszönhető, amúgy a 0-2,5 km szélnyírásvektorok frontra bezárt szöge önmagában nem segíti elő. Hozzá kell tenni, hogy főként az ECMWF alapján az Északi-Középhegység nyugati részén is komoly esélye van heves zivataroknak, ugyanis a magas labilitással átfedésben jelentős összeáramlás és szélnyírás is lesz, így ott sem zárható ki szupercellás konvekció. A front vonalához tartozó kényszerhatások, az örvényesség-advekció, a visszahajló MNSZ és az erőteljes magassági divergenciának köszönhetően nem zárható ki, hogy a déli országrészben egy vonalas szerkezetű MKR kialakuljon az esti, éjszakai órákban. Az MKR kialakulásában már jelentősebb bizonytalanság adódik, ugyanis a modellek nem mutatják konzisztensen kialakulását.

Várható heves események:

- felhőszakadás: a front vonalában előrejelzett 36-40 mm-es kihullható víz már önmagában elegendő 30 mm-t meghaladó hírtelen lehulló nagy mennyiségű csapadékhoz, de az esetleges MKR kialakulásához kapcsolódóan előfordulhatnak 50 mm körüli, esetleg azt meghaladó mennyiségek is

- jégeső: a magas labilitás és 15-20 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírásnak köszönhetően főként szupercellákhoz kapcsolódóan nem zárható ki, hogy szignifikáns jégméret (5 cm körül) előforduljon. Ennek az esélye a délnyugati területeken a legnagyobb, mivel a legmagasabb labilitást ezekre a területekre várják a modellek. Ez különösen akkor következhet be, ha jóval nagyobb labilitás realizálódik, mint amit a jelenleg a modellek várnak. Nagyobb eséllyel a jégméret viszont 2-4 cm körül várható, tehát nem haladja meg a 4 cm-t.

- intenzív kifutószél: főleg szupercellákhoz kapcsolódóan előfordulhat 90 km/h-t meghaladó kifutószél, illetve az esetlegesen kialakuló vonalas MKR környezetében is lehetnek ezt meghaladó széllökések. A délnyugati határszél közelében 16-18 fokos Delta Theta-E értékeket vár a GFS és ECMWF egyaránt, tehát ott nem zárható ki esetleges microburstok kialakulása sem, ezekhez társulhat lokálisan akár 90
km/h-t jóval maghaladó széllökés.

- mezociklonális tornádó: előrejelzések alapján főleg az Alpokalján, illetve később a délnyugati határszélen átfedésben lehet az alacsony LCL szint a viszonylag magasnak mondható 0-1 km-es SREH értékekkel (ECMWF-ben 190 m2/s2), így nem zárható ki mezociklonális tornádó kialakulása szupercellákhoz kapcsolódóan, viszont csak szűk területen vágnak egybe az értékek (leginkább a délnyugati határszél közelében).

Összefoglalás:

Északnyugat felől egy hidegfront érkezik a mai nap folyamán, amihez kapcsolódóan heves események alakulhatnak ki. Délnyugaton nem zárható ki esetleg szignifikáns heves esemény sem (jégméret 5 cm körül illetve mezociklonális tornádó). Az ország északnyugati szegletében már jelenleg is átfordult a szél északnyugatiba, a déli órákra azokon a területeken már stabilabb légrétegződés várható. A talajfront vonala némileg előresiet a magassági front előtt, de a heves események főként a magassági frontnak köszönhetően alakulnak ki. Az Alpokalján, délnyugaton és az Északi-Középhegység nyugati területein nem zárható ki szupercellás konvekció a multicellás mellett. Az esti, éjszakai órákban egyes modellek alapján előfordulhat, hogy a déli országrészben egy vonalas szerkezetű MKR alakuljon ki.

A 2-es fokozatú előrejelzés az esetleges délnyugati szignifikáns (5 cm körüli jég) és a mezociklonális tornádó kialakulási esélye miatt lett kiadva. Az események hevességében ugyanakkor jelentős bizonytalanság van a labilitás kérdéses mértéke miatt.

Írta: Anarki+Kalman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat