Éjszakai intenzív konvekció

Fokozat: 

Tőlünk nyugatra az azori anticiklon peremén egy észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer húzódik, amelynek hidegfrontja a frontrendszer déli szakaszán ezekben az órákban az Adria felett helyezkedik el. A frontrendszer előtt egy erős meleg nedves szállítószalag fejlődik ki kb. az Égei-tenger térsége felől, amely a nap folyamán délkelet felől fokozatosan a Kárpát-medencén fölé húzódik. A Kárpát-medence időjárását az elkövetkező kb. 36-48 órában ez az erősödő frontrendszer, illetve annak sekély ciklonális mezeje alakítja.

Tőlünk nyugatra egy erősen kimélyült hosszúhullámú teknő helyezkedik el, amelyről az elkövetkező 24 órában egy önálló magassági hidegörvény igyekszik lefűződni. A teknő előoldalán hazánk fölött 15 UTC-ig meleg advekció várható 500 hPa-on, majd ezt követően nyugat felől fokozatos hűlés kezdődik a magasban és ezzel – szállítószalag jelenlétével párhuzamosan – erősen labilizálódni kezd a légkör. Az előoldalán a délutáni óráktól fokozódik fölöttünk a magassági szél, és innentől kezdve a jelentős vertikális vektoriális szélnyírás az elkövetkező 36 órában végig jelen lesz térségünkben. A pozitív differenciált örvényesség advekció értékek a -GFS erőjelzése szerint-, azonban az örvény közelsége ellenére nem várhatóak jelentősnek a kb. péntek délelőtti órákig.

A labilitás értékek ugyan az esti óráktól már elegendőek lehetnek zivatarok kialakulásához, heves zivatarra inkább az éjszakai óráktól van esély a Dunántúli területeken (annak is főként a déli felében), ahol a mucape értékek a GFS-ben 500 J/kg vagy afölött várhatóak, az ECMWF-ben pedig már az 1000 J/kg is elérhetik. Ezzel együtt a vertikális a 0-6 km vertikális szélnyírás 15 m/sec felett valószínű. A heves zivatar potenciál tehát az éjszaka folyamán növekszik jelentősen és igazából nagyobb területen pénteken napközben lesz nagy.

Az éjféli órákat követően a frontrendszer várhatóan átlépi nyugati határainkat és a talajon, illetve a magasban is a Dunántúlon fog húzódni, a talajon erős nedvesség konvergenciát létrehozva. A front felett 300 hPa-on erős divergencia várható, amely tovább erősítheti a háttéremelést a zivatarok számára, amelyekhez elsősorban felhőszakadás kapcsolódhat, illetve egy-egy szupercella is kialakulhat, amelyhez a szokásos módon társítható heves események kapcsolódhatnak.

A péntek nappali konvekciós események elemzése a holnap reggeli frissített előrejelzésben lesznek olvashatóak.

 

 

írta: mm, neofita

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat