Szupercellák, zivatarrendszerek (MKK), többfelé heves, jó néhány helyen szignifikánsan heves eseményekkel

Fokozat: 

Egy észak-európai középpontú ciklon lassú mozgású, hullámzó frontrendszere lépett be hazánkba a hajnali órákban. A front jelenleg nagyjából a Dunántúl középvonalában tartózkodik észak-déli irányítottsággal, és csak lassan helyeződik át keleti irányba, az esti órákig mindössze a Tisza vonaláig jut, és a déli végén erőteljes ciklonkimélyülés indul meg. A front előtt már jelenleg is markáns meleg-nedves szállítószalag (MNSZ) működik, ami nagyjából az Égei-tenger felől indul, és a hajnali illetve reggeli órákban a Dunántúlon végigszántó squall-linet is ez az MNSZ táplálta meleg, nedves levegővel. A szállítószalag a nap folyamán a ciklon kimélyülésével összefüggésben egyre jobban visszakanyarodik nyugati irányba Magyarország felett, és felsiklik a front felületére, folyamatosan biztosítva a meleg, nedves levegő advekcióját délkeleti irányból. Eközben a magasban egy hosszúhullámú teknő közelít, amelyhez erőteljes, örvényesség-advekció (illetve jet) keltette emelés valamint kifejezett hidegadvekció társul. A magassági hideg behatolhat a melegszektorba a szállítószalag fölé, a nap folyamán egyre inkább destabilizálva a légállapotot. Ugyanakkor főként az esti óráktól markáns jet is érkezik dél felől, ami további emelést generál illetve a szélnyírás fokozódását eredményezi. A légköri feltételek ilyen mértékű kiéleződése többfelé van kilátás jól szervezett zivatarok kialakulására, felvonultatva a szóba jöhető heves események csaknem teljes spektrumát. 

A front előterében a differenciált hőmérsékleti advekciónak (felül hideg, alul meleg) köszönhetően tekintélyes labilitás halmozódhat fel. A két globális modell 1600-2000 J/kg közé teszi a várható labilitás maximumát (ECMWF-ben némileg alacsonyabb), ami különösen a GFS-ben metsz össze a front vonalával. A 0-6 km-es  szélnyírás jellemző értékei jellemzően 15-20 m/s között mozognak a front mentén, és annak közvetlen előterében, az esti óráktól 20 m/s felé is mehet a jet érkezésével. Ezek a körülmények többfelé szupercellás konvekciót valószínűsítenek a fronthoz kapcsolódóan. A 0-3 km-es helikalitás 150-200 m2/s2 közötti jellemző értékei miatt a front mentén hosszabb életű szupercellák kialakulására is esély van.  A legkedvezőbbek a feltételek a legerősebb szupercellákhoz vélhetően a front mentén az ország középső vidékein, de máshol sem lehet őket kizárni. A több forrásból (front, örvényesség-advekció) is táplálkozó emelés következtében jól szervezett konvekcióra van kilátás, amelynek vonalba rendeződését a 0-2.5 km-es szélnyírásvektorok csekély vonalra merőleges komponense kezdetben ugyan nem támogatja, de a kényszer vonalas szerkezete miatt squall-line kialakulása valószínűsíthető a nap folyamán. A késő délutáni, esti órákban pedig, amikor a magassági teknő örvényesség advekciós zónája illetve a jet érkezik délnyugat  felől, igen intenzív emelés fog megvalósulni, erre a délies kényszerre pedig már jóval nagyobbnak adódik a 0-2.5 km-es szélnyírásvektorok merőleges komponense, így erős squall-line kialakulása várható délről a délutáni órákban.  Az intenzív és a front felületén feltehetően meredeken emelkedő szállítószalag (60-64 fokos 850 hPa-os ekvipotenciális hőmérséklet), a fronton nagy területen  42-44 mm közötti kihullható vízmennyiség, a különösen a GFS-ben magas Thompson-index értékek (nagy területen 48-50 fok, de jellemzően 40 fok felett), az erőteljes középszintű emelés magasabban szervezett zivatarrendszert, mezoléptékű konvektív komplexumot (MKK) valószínűsítenek. Az MKK kifejlődésére a már említett feltételek időzítése miatt a délutáni óráktól van esély. Az MKK a szállítószalag helyzete, áthelyeződése valamint a 0-6 km-es átlagszél összevetése alapján várhatóan északkeleti irányba fog haladni, majd ahogy a szállítószalag egyre inkább kanyarodik kelet felől, fokozatosan egyre inkább északra terjed maga a rendszer is.  Az MKK az éjszakai órákba nyúlóan működhet majd, mivel a feltételek, bár némileg szerényebben, de az éjszakai órákban (leginkább annak első felében) is fennállnak majd várhatóan.

A folyamatokhoz köthető heves események a következők lehetnek:

- szélvihar: a középszinti kiszáradásnak köszönhetően (14-16 fokos jellemző delta-thetaE értékek, néhol 18 fok körül) egyes szupercellákban intenzív leáramlás, downburst alakulhat ki, 90-120 km/h közötti kifutószelet produkálva. A délutáni órákban dél felől várható squall-line-ban ugyanakkor bow-echos kitüremkedések jelenhetnek meg, ahol a maximális széllökés könnyen meghaladhatja a 120 km/h-t.
- nagyméretű, szignifikáns jég: a kiszáradás, a jelentős szélnyírás és labilitás miatt több helyen lehet 2-5 cm-es jég, a leghevesebb cellákban akár szignifikáns (5 cm feletti mérettel) is hullhat
- tornádó: a már említett markáns alacsonyszintű szélfordulás, ami a ciklon kimélyülésével egyre határozottabbbnak ígérkezik, az ennek következtében megnyilvánuló 0-1 km-es helikalitás valamint a front mentén hirtelen lecsökkenő felhőalap miatt mezociklonális tornádó is kialakulása is benne van a pakliban, különösen a késő délutáni, esti órákban a Duna-Tisza-közén, majd a Tiszántúlon is megnő az esélye a bow-echokhoz kapcsolódóan
- felhőszakadás: MKK kialakulása esetén többfelé hullhat rövid idő alatt jelentős csapadék (>50mm/3h), mindez különösen érvényes az Északi-középhegység vidékére, ahol a zivatarrendszer hirtelen árvizeket is produkálhat 

Összefoglalva:
Egy lassan mozgó, hullámzó front mentén ma több helyen várható az országban szupercellás konvekció kialakulása. Kezdetben a Dunántúlon, annak is a középső részén lesz jellemző a konvekció, aztán a front lassú áthelyeződésével fokozatosan átterjed az ország keleti régióira. A legerősebb szupercellákra az ország középső vidékein lehet esély. A zivatarokra magas szervezettség lesz jellemző, így zivatarrendszerek kiépülésére is esély van, különösen a délutáni órákban akár egy mezoléptékű konvektív komplexum is kialakulhat az ország keleti felén, ami várhatóan az éjszaka első felében is nálunk fog működni, és sokfelé okoz intenzív csapadékot valamint további heves eseményeket. A konvektív aktivitáshoz köthető heves események a kifutószelek (90-120 km/h, helyenként 120 km/h felett), a nagyméretű vagy szignikáns jég (2-5 cm illetve 5 cm felett) illetve tornádó lehetnek. A heves illetve a szignifikánsan heves események által érintett területek várható nagysága miatt a 3-as konvektív fokozat kiadása indokolt a mai helyzetre.

írta: kaLman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat