Éjjel újabb MKR nyugaton

Fokozat: 

Csak lassan araszol kelet felé az a hosszan elnyúló frontrendszer, amely az elmúlt 2 nap konvektív eseményeiért volt felelős. Közben a rendszer déli részén, kb. észak-olaszországi középponttal egy ciklon mélyül ki, melynek hidegfrontja majd várhatóan vasárnap éri el országunkat. A frontzónához kapcsolódó, középszinteken elhelyezkedő hatalmas Nyugat-Európai teknő magja átmenetileg messzebb kerül tőlünk NY-DNY felé.

 

Ma napközben várhatóan nem tud majd jelentős konvekció beindulni az országban, köszönhetően az 500 és 700 hPa-os melegadvekciónak (100 J/kg feletti CIN értékek az ország leglabilisabb keleti régiójában) és a viszonylag száraz vertikális profilnak. Továbbá nagytérségű folyamatok sem nagyon támogatják a zivatarok kipattanását: jelentős pozitív örvényességi advekció nem valószínű, és magas szintű jethez köthető emelés is inkább az éjszakai, hajnali órákban lehet mérvadó.  

Az események kulcsa ma ismét a meleg-nedves szállítószalag (MNSZ) lehet. Napközben inkább az országunktól DNY-ra analizálható egy ilyen délkelet-északnyugat irányítottságú MNSZ, az ott realizálódó nagy labilitás és szélnyírás, valamint talajszinti összeáramlás következtében szupercellák is megjelenhetnek abban a térségben, és késő délután, este esetleg besodródhatnak az országba délnyugat felől.  Az esti-éjszakai órákban várhatóan az említett szalag fokozatosan helyeződik északkelet felé, és ráhúzódik az országra. Az MNSZ-hez jelentékeny labilitás társulhat éjjel (1600-1700 J/kg MUCAPE). Az ECMWF szerint az éjszaka első felében érkező jet bal kilépő zónája a Dunántúl nyugati része felé kerül, így a megfelelő emelés ott realizálódhat. Az említett körülmények hatására várhatóan zivatarok jelennek meg a szállítószalagon éjjel, amelyek könnyen láncba szerveződhetnek. A 0-2.5 km-es szélnyírásvektorok észak-déli irányítottságúak, és meglehetősen elnyújtottak, ami egy délről észak felé mozgó, tartósabb squall-line-t valószínűsít.

Jelenlegi állás szerint tehát a konvekció érdemi része ismét az esti-éjszakai illetve a hajnali, reggeli órákban várható, hasonló mezoléptékű rendszer(ek) formájában akár, mint az előző napokon, némileg talán szerényebb formában, és kisebb területre kiterjedően az elmúlt napokhoz képest (leginkább eleinte a Dunántúlon, annak is a nyugati felében). A konvekció jellege zömmel multicellás lesz, ugyanakkor a Dunántúl nyugati felén a 15-20 m/s-os szélnyírás akár szupercella kialakulására is lehetőséget teremt (a 200-250 ms/s2 helikalitási értékek szintén támogatják a mezociklonnal rendelkező zivatarok kialakulását).

 

A várható heves események:

- kifutószél: 90 km/h-t meghaladó lökések, különösen egy jól fejlett squall-line esetén

- jégeső: legfeljebb szupercellában haladhatja meg a 2 cm-t, de jellemzően 2 cm alatt marad

- felhőszakadás: a 40-42 mm közötti jellemző kihullható víz miatt erre mindenképpen megvan az esély, még ha a rendszer vonalas jellege miatt várhatóan egy bizonyos terület felett hamar átvonul a legintenzívebb góc

 

Összefoglalva: Napközben kevés helyen várható zivatar, és hevesebb zivatar is inkább csak a DNY-i területekre sodródhat be késő délután illetve este. Majd este-éjszaka illetve hajnalban, az ország több pontján számíthatunk (vélhetően vonalas MKR-hez köthető) zivatarokra, kezdetben inkább a Dunántúl nyugati felén, majd hajnalban már a teljes Dunántúlon. A rendszerek várhatóan némileg gyengébbek lesznek és kisebb területet érintenek az elmúlt éjszakához képest, ugyanakkor néhány helyen heves eseményt (jég, szélvihar, felhőszakadás) is okozhatnak, így az 1-es fokozat kiadása indokolt.

 

írta: Neofita & kaLman

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat