Nyugaton egy-egy szupercella is kialakulhat

Fokozat: 

Észak-Európa felett egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, aminek a hosszan elnyúló hidegfrontja északról, északnyugatról közelíti meg hazánkat és több hullámban vonult át felettünk. A front második hulláma várhatóan a holnap reggeli órákban hagyja el hazánk térségét. A front előtt a mai napon a Dunántúl nyugati, délnyugati területein alakulhat ki kis valószínűséggel egy-egy szupercellás zivatar. Az ECMWF és GFS egyaránt 100-500 J/kg 0-100 mb MLCAPE labilitást halmoz fel az említett területeken, ami egy viszonylag szűk sávban realizálódhatna. A front előterében egy meleg, nedves szállítószalag is megtalálható délnyugat-északkelet tengellyel. Térségünk közelében jet stream helyezkedik el, aminek következtében a labilitással megfelelő átfedésben a GFS-ben: 15-20 m/s közötti, az ECMWF-ben ettől kicsit magasabb: 17,5-22 m/s 0-6 km szélnyírás lehet, 100-150 m2/s2 0-3 km SREH értékekkel. Az ország más részén is lehetnek zivatarok, de heves eseményeket várhatóan nem okoznak majd.

Veszélyforrások:
-jégeső: főként szupercellák környezetében kis valószínűséggel nagyobb méretű (2 cm körüli átmérőjű) jég hullhat
 
- kifutószél: szupercellák környezetében előfordulhat 70 km/h feletti széllökés, illetve a modellek alapján magas (16-18 fokos) hőmérséklet harmatpont depresszió és a 600-700 J/kg DCAPE önmagában zivatarok környezetében kedvező feltételt adhat viharos (60 km/h feletti) széllökéseknek

Összefoglalás:

Északnyugatról egy hidegfront érkezik, a front előtt a nyugati, délnyugati területeken, ahol nagyobb a labilitás kis valószínűséggel akár egy-egy szupercellás zivatar is kialakulhat, amelyhez kapcsolódóan nagyobb méretű jég és 70 km/h feletti kifutószelek is kialakulhatnak. Az esti, éjszakai órákban az ország más részén sem zárható ki zivatar a front vonalában, de heves eseményeket várhatóan nem okoznak.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat