Szupercellák délkeleten illetve nem-mezociklonális tubák, tornádók

Fokozat: 

Érvényes: 2008.06.18. 08:30 UTC-tõl 2008.06.19. 06:00 UTC-ig

A Dunántúl felett hullámzó frontrendszer elõoldalán az ország délkeleti része felett továbbra egy meleg nedves szállítószalag helyezkedik el. Ezeken a területeken a Cape a ma délutáni órákig elérheti az 500-1000-es értéket, a 0-6 km-es szélnyírás ugyan a délelõtti, déli órákban a GFS szerint csökkenõben van (15 m/s), de ez egyéb modellek eredményeit elemezve korántsem biztos, hogy ilyen gyors lefolyású lesz. A helicity értékei a tegnapinál a - GFS alapján - kisebbek, a WRF szerint azonban továbbra is elérhetik a 200 m2/s2 értéket. Igy továbbra is van esély szupercellás tornádóra, de a tegnapinál azért jóval bizonytalanabb módon. A továbbra is magas kihullható víz értékek (35 mm) ezen hõmérsékleti profil mellett ismét felhõszakadást feltételeznek. Az ország délkeleti felében húzódó tartós nedvesség konvergencia, illetve a középszinten meglévõ örvényesség miatt nem mezociklonális-tubák, esetleg nem-mezociklonális (tehát nem szupercellához kapcsolódóan) tornádók is kialakulhatnak.

Összefoglalva:

A következõ órá(k)tól erõs multicellás, illetve kezdetben döntõen szupercellás zivatarok várhatóak kiemelten délkeleten kb. délutánig vagy akár kora estig, amelyekhez elsõsorban
- felhõszakadás (30-50 mm)
- jégesõ (2 cm vagy afölött)
- és lokálisan 90 km/h feletti széllökések társíthatóak
- szupercellás tornádónak is van esélye
- nem szupercellához kapcsolódó tuba, nem szupercellához kapcsolódó tornádó (F0) is kialakulhat az ország déli felében (a tegnapinál nagyobb eséllyel)
Írta: meteorman + kuli

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat