Főként Nyugat-Dunántúlon előfordulhat szupercellás konvekció

Fokozat: 

 

Hazánktól északra egy ciklon helyezkedik el, ami nyugatról kelet felé halad a mai nap folyamán. Délután a ciklonhoz tartozó gyors mozgású hidegfront északnyugat felől eléri hazánkat és a modellek várakozásai alapján az éjszakai órákra (00:00-02:00) már a keleti határszél közelében tartózkodhat . A fronthoz több szinten jelentős pozitív örvényesség-advekció társul, valamint (a fronthoz kapcsolódóan) jelentős alacsonyszintű nedvesség-konvergencia fog kiépülni a mai nap folyamán. Középszinten egy rövidhullámú teknő mélyül ki tőlünk nyugatra, amihez kapcsolódóan délután 1-2 fokos hidegadvekció zajlik le a magasban, illetve az előoldalán sűrűsödő geopotenciál mentén alakul a markáns örvényesség-advekció is. Alacsonyabb szinteken pedig országszerte erőteljes melegadvekció várható a front előterében, illetve egy kifejezett meleg, nedves szállítószalag is megmutatkozik a front vonalával párhuzamosan délnyugat-északkelet tengellyel. A nyugatról keletre haladó rövidhullámú teknő előoldalán jelentősen megerősödő magassági jet stream extrém szélnyírási értékeket biztosít majd a front vonalával átfedésben (25-30 m/s 0-6 km-es szélnyírás).

A két globál-modell jelentős eltérést mutat a felhalmozódó potenciális energia mértékében. A GFS-ben viszonylag szerénynek mondható 300-900 J/kg (kis területen 1000 j/kg felett) értékével szemben, az ECMWF-ben 1000-1500 J/kg értékek is megjelennek (nagy területen). Mindenesetre akármelyik modellt nézzük, valószínűleg elegendő energia fog rendelkezésre állni ahhoz, hogy a jelentős háttéremelési tényezőkkel együtt zivatarok pattanjanak ki. Ugyanakkor a labilitási értékeket vizsgálva összességében kétféle forgatókönyv létezik a mai napra:

- a GFS elég szűk területre mutat viszonylag magas labilitási értékeket a front vonalával átfedésben

- az ECMWF nagyobb területen ad jelentős mennyiségű labilitást

Az első esetben sem lehet kizárni akár szupercellás konvekció kialakulását, viszont a zivatarokat kísérő heves események várhatóan mérsékeltebb formában jelentkeznének.

Az ECMWF által prognosztizált értékek beválása esetén, akár komolyabb események is kialakulhatnak a Dunántúlon (azon belül is annak nyugati részein), például akár mezociklonális tornádó, valamint nagyméretű (kis eséllyel szignifikáns méretű jég), illetve 90 km/h-t meghaladó kifutószél.A heves események elsősorban a hidegfront vonalában lehetnek jellemzőek. A front érkezésével jelentősen javulni fognak a nedvességi tényezők. A kipattanó zivatarok mellé jelentős szélnyírási értékeket prognosztizálnak a modellek (Kezdetben még csak 15 m/s, később akár 25-30 m/s). A front mögött erőteljes északnyugati szél érkezik, illetve az erőteljes szélfordulások következtében magas 0-3 km SREH értékek realizálódhatnak a front vonalában (ECMWF: 150-200 m2/s2, GFS: 200-250 m2/s2). Ez előrevetítheti a hosszabb életű szupercellák kialakulási lehetőségét.

Érdemleges konvekció várhatóan ott fog kialakulni, ahol a feláramlások elég erősek lesznek ahhoz, hogy az erős magassági szelek, ne szabdalják idő előtt szét a zivatarcellákat. Jelen számításaink szerint erre elsősorban a Nyugat-Dunántúlon, valamint az Északi-khg. területein van nagyobb esély, ugyanis a modellek arra is számolnak jelentősebb labilitást (legalábbis az ECMWF-ben, a GFS-ben elég alacsony). Tágabb értelemben: főleg a Nagykanizsa-Nyíregyháza vonaltól északra eső területeken lehet számítani elsősorban zivatarok kialakulására. A szupercellás konvekció mellett erőteljes multicellás konvekció várható.

Esetleges heves események:

- Viharos kifutószél: A zivatarok jelentősen kiszáradt légprofilra futnak rá (magas DCAPE értékek, ECMWF és GFS alapján egyaránt 14-18 fokos Delta Theta-E). Továbbá a fronttal átfedésben jelentős jet stream következtében lekeveredhetnek 90 km/h-t meghaladó kifutószelek, szupercellák környezetében ettől jóval erősebb is lehet.

- Jégeső: A nedves hőmérséklet 0 fokos szintje, illetve a magas 0-6 km szélnyírás (az ECMWF labilitásával együtt) elég magasan alakulnak ahhoz, hogy akár szupercella nélkül is kifejlődjenek 2-3 cm-es jégszemek. Ezek megjelenésére mindenesetre most a legnagyobb esély szupercellák környezetében van. Egy-egy helyen nem zárható ki szignifikáns 5 cm körüli, illetve kevéssel azt meghalad jégméret sem (amennyiben az ECMWF labilitási paraméterei realizálódnak)

 - Felhőszakadás: A magas (40 mm-t is elérő) kihullható vízmennyiség miatt, felhőszakadások is lehetnek, bár a zivatarok gyors áthelyeződése miatt, elsősorban most nem a hirtelen lezúduló jelentős csapadék tűnik az elsődleges veszélyforrásnak.

- Tornádó: Mivel a front érkezésével fokozatosan növekvő 0-1 km-es szélnyírással, valamint egyre csökkenő felhőalappal számolnak a modellek, így a 0-1 km SREH és egyéb tényezőket is figyelembe véve nem lehet kizárni mezociklonális tornádó kialakulását (főként az ECMWF alapján a Nyugat-Dunántúlon)

 

Az 1-es fokozat az esetleges szupercellás konvekció lehetősége miatt lett kiadva. Az ECMWF alapján egy-két helyen előfordulhatnak szignifikáns heves események is, ami indokolná akár a 2-es fokozatot is, de mivel a labilitás mértéke és területi kiterjedése igen eltérő képet mutat, az 1-es fokozat tűnik indokoltabbnak.

 

Írta: Neofita + Anarki

 

 

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat