Nem mezociklonális tuba

Fokozat: 

Összefoglalás:

Hazánk idõjárását ma egy ÉNY felöl érkezõ erõs magassági hidegörvény alakítja, amelyhez talajszinten egy ciklon kapcsolódik. A nap folyamán ugyan viszonylag mérsékelt labilitási indexek várhatóak (100-200 j/kg CAPE), de ezek a kedvezõ háttéremelési és nedvességi tényezõkkel együtt várhatóan létrehoznak majd néhány záport, illetve zivatart. Vizsgálataink alapján ezekben a zivatarokban ma kiemelt esély mutatkozik nem-mezociklonális tubák, kis eséllyel tornádók kialakulására. Erre elsõsorban Északon és Északkeleten, illetve másodsorban a délnyugati határszélen van nagyobb esély, de máshol is elõfordulhatnak.

Részletezve:

Kedd napközben várhatóan többször felszakadozik majd a felhõzet és a napsütés keltette besugárzás hatására a GFS szerint kb. 40-110 J/kg 0-3 km-es SBCAPE halmozódhat fel. A ciklonhoz kapcsolódó markáns háttéremelési tényezõk (örvényesség, konvergenciák) viszont jelentõsen támogatják majd a konvektív folyamatokat, így várhatóan az ország néhány pontján (elsõsorban a Dunától keletre, másodsorban a délnyugati határszélen), ki tudnak majd alakulni alakulni záporok, zivatarok. A 0-2 méteres hõmérsékleti gradiens 7-8,5 fokos értékei az alacsony LCL szinttel, a több szinten jelen lévõ markáns örvényességgel, valamint a tartós alacsonyszintû nedvességi konvergenciával együtt jó esélyt ad nem-mezociklonális tuba, esetleg gyenge tornádó kialakulására. Az északnyugati szélcsatornában a tartósan viharos északnyugati szél, illetve az abból is következõ 6 fok körüli alacsonyszinû hõmérsékleti gradiens viszont nem annyira kedvez a felhõtölcsérek kialakulásának.

Veszélyforrások:

- Nem mezociklonális tuba, tornádó: a 0-ás elõrejelzés az említett jelenség kialakulásának fokozott esélye miatt lett kiadva.

Készült: 2010. 08. 31. 08:30
(Neofita + Anarki)

 

Frissítés (12:45):

A Dunántúl felé érkező nagyobb kiterjedésű csapadékmező, a jelenleg tőlünk kissé északabbra kavargó ciklon okklúziós frontjához kapcsolódik. Előterében (a Dunától keletre és Baranyában) konvektív felhőzet alakul. Főként az ország déli részén már 100 j/kg feletti (egyes helyeken 150 felett) 0-3 km-s CAPE halmozódott fel. A csapadéksáv a nap további részében fokozatosan kelet felé mozdul majd el, illetve annak közvetlen előterében lehet majd számolni (nagyobb eséllyel az Északi-Középhegység környékén, északkeleten, illetve a Duna-Tisza közén) záporokkal, esetleg egy-egy gyenge zivatarral, de máshol sem lehet kizárni kialakulásukat. Ezekhez kapcsolódhatnak nem mezociklonális felhőtölcsérek, de kis eséllyel máshol sem lehet kizárni kialakulásukat.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat