Nem mezociklonális tuba

Fokozat: 

Hazánktól északra egy magassági hidegörvény foglal helyet, ami lassan nyugat-délnyugat felé helyeződik a mai nap folyamán. Az örvény peremén jelentős örvényesség advekció zajlik hazánk felett.

A WRF real-time analízisek alapján az északkeleti területeken jelenleg 400-500 j/kg SBCAPE halmozódott fel (9:30 UTC), aminek  egy jelentékeny része, mintegy 160-250 j/kg, az alsó 0-3 km-s szinteken helyezkedik el. A GFS előrejelzésében határesetnek mondható 7 fokos 0-2 km-s hőmérsékleti gradienst, illetve az alacsony kondenzációs szintet vizsgálva nem zárható ki nem mezociklonális tubák kialakulása az északkeleti régióban a kora délutáni órákig.

Jelenleg az északkeleti területeken egy erőteljesebb összeáramlás is megtalálható, ami a nap előrehaladtával fokozatosan megszűnik, illetve ezzel párhuzamosan az Ózd-Debrecen vonalban is kialakulhat egy konvergencia, ami a GFS előrejelzéseiben fokozatosan délnyugat felé helyeződhet majd.

Összefoglalás:

Kora délutánig északkeleten, illetve később az Ózd-Debrecen vonalban kialakuló, és fokozatosan délnyugat felé helyeződő konvergencia mentén alakulhatnak ki elszórtan záporok. Az említett területek felett, a besugárzástól függően jelentékenyebb alacsonyszintű labilitás is felhalmozódhat, ami előrevetítheti a nem mezociklonális tubák kialakulási lehetőségét északkeleten, illetve az említett délnyugat felé haladó összeáramlási vonal mentén.

A 0-ás előrejelzés az esetleges nem mezociklonális tubák kialakulási lehetősége miatt lett kiadva.

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat