Szupercellák, MKR

Fokozat: 

érvényesség kezdete: 2008. június 24., 10:40 UTC
érvényesség vége: 2008. június 25., 08:00 UTC
kiadva: 2008. június 24., 10:40 UTC

A Magyarország térségében NY-K-i irányban húzódó, igen lassú mozgású hidegfront lehetõséget teremt heves zivatarok kialakulására. A fronttal párhuzamosan meleg, nedves szállítószalag is húzódik. A nap folyamán magasba szökõ CAPE-hoz eleinte ugyan nem tartozik nagy alacsonyszintû nedvesség, de ez az idõ elõrehaladtával javulni fog, így várhatóan ez a paraméter nem fogja ellehetetleníteni a zivatarképzõdést. Konvergenciában sem lesz hiány, némely területen az összeáramlás igen tartósnak bizonyul, valamint a környezetében nagy horizontális nyírás léphet fel. A többi kedvezõ feltétellel együtt ez ismét nem mezociklonális tubák, tornádók kialakulását vetíti elõre. Mindemellett a 15-20 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás (és a délután-este egyre fokozódó 0-3 km-es zivatarhoz viszonyított helikalitás) erõsen szervezõdött multicellás zivatarok mellett mindenképpen lehetõséget biztosít szupercellák létrejöttére, melyek elsõsorban heves szélviharokat (100-120 km/h), jégesõket (2-4 cm) okozhatnak. A szélviharokra egyrészt az ad lehetõséget, hogy az alsó pár km-en nedves légrétegek felett igen száraz lesz a levegõ, másrészt a lekeverés is fokozza a leáramlások erõsségét, így downburst-ök is keletkezhetnek.

Eleinte fõleg az ország ÉK-i felében számíthatunk zivatarokra, heves eseményekre, majd késõbb már máshol is (fõleg az É-i, Ny-i országrész) kialakulhatnak zivatarok. Ez ahhoz köthetõ, hogy hazánkba egy igen magas kihullható vízmennyiséggel (42-44 mm) és telített 0-3 km-es légréteggel jellemezhetõ góc érkezik ÉNY-NY felõl, melyben a relatív örvényességi mezõk markáns emelõ hatásra utalnak (ez igaz a korábbi, ÉK-i helyzetre is). Összességében elmondható, hogy nagy eséllyel fejlõdhet ki erõs MKR, mely megfelelõ terepviszonyok esetén hirtelen árvizet is produkálhat.

írta: Storman, Meteorman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat