Délen lehetséges a szupercellás konvekció

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, július 24, 2011 - 06:35

Hazánk időjárását egy északnyugatra örvénylő magassági ciklon és a peremén elhelyezkedő, majd felettünk átvonuló rövidhullám határozza meg a következő 24 órában. Az örvény környezetében fokozott nagytérségű emelőhatások lépnek fel örvényesség-advekció és magasszintű divergenciák formájában - ezek ismét igen kaotikus képet mutatnak - továbbá gyenge hidegadvekció várható a magasban. Talajszinten délnyugatra egy sekély ciklon alakul, ami a déli határaink közelében halad majd kelet felé. Ezzel párhuzamosan északnyugatról egy hidegfront érkezik, ami bár a frontanalíziseken nincs rajta, de a modellek alapján arra jellemző változásokat okoz a légkörben (északnyugati szél, nyomásemelkedés, hidegadvekció). Ennek előterében pedig egy meleg, nedves szállítószalag tengelyét rajzolja ki a topográfia gerince, az ekvipotenciális hőmérséklet maximumával és délies áramvonallal együtt.

A labilitás az ország déli felében mutatkozik magasabbnak: 400-600 j/kg 0-100 mb MLCAPE. Nyugatról erős nedvesség-advekció várható, amivel párhuzamosan a kihullható víz 36-38 mm értékre emelkedik. Ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett ez magasnak számít. A számottevő 0-6 km-es szélnyírás a labilitással átfedésben emelkedhet 15-20 m/s köré, így az ország déli felében lehetséges a szupercellás konvekció. A feltételek nem mutatkoznak túl kedvezőnek megfigyelésükhöz, ugyanis a sok nedvesség és a fennálló erős nagytérségű emelőhatások hamar beágyazhatják őket, így kicsi az esély izolált cellák megfigyelésére (amiknek egyébként a déli határszél közelében és délkeleten van meg a legnagyobb esélye). Ezek az alacsony felhőalappal együtt viszont igen látványosak is lehetnek. További negatív tényezőként jelentkezhet a sok közép és magasszintű felhőzet, ami több helyen gátolhatja a besugárzást, így csökkentheti a rendelkezésre álló labilitás nagyságát.
Egyes modellek felvetik egy MKR kiépülésének lehetőségét, ami a déli határainkon kívül, részben a határon belül alakulhatna, majd haladna fokozatosan északkelet felé. Erre utal a meglévő erőteljes divergenca és örvényesség, ami a szállatószalagon indítaná be és szervezné össze a konvekciót, ami északkelet felé a paraméterek hiánya miatt hamar legyengülne.

Összességében elmondható, hogy sok negatív tényező áll fent, így az előrejelzés bizonytalansága viszonylag magas. Az is előfordulhat, hogy pár beágyazott zivatarral és nagytérségű csapadékkal szó szerint „megússzuk” a napot.

Veszélyforrások:

  • felhőszakadás, nagy mennyiségű csapadék: a magas kihullható víz (36-38 mm), az összeáramlásra megközelítőleg párhuzamos 0-6 km-es átlagszél vektor, illetve az erőteljes nagytérségű emelőhatások következében több helyen előfordulhat 30 mm körüli vagy azt meghaladó csapadék zivatarokhoz (akár 50 mm felett), de nagytérségileg is lehetnek 20 mm körüli vagy azt meghaladó mennyiségek
  • jégeső: a mérsékelt labilitás miatt előreláthatólag nem lesz jellemző a 2 cm-t meghaladó jég, de szupercellák környezetében előfordulhat
  • intenzív kifutószél: szupercellák környezetében előfordulhat 90 km/h felett
  • tuba, tornádó: leginkább a nem mezociklonális fajtából a délkeleti, keleti országrészben van esélye (8-9 fokos 0-2 km hőmérsékleti gradiens, örvényesség, illetve összeáramlás).

 
Összefoglalás:

Hazánktól nyugatra egy magassági ciklon örvénylik, illetve talajszinten egy sekély ciklon halad el középpontjával a déli határszélünk közelében. A két rendszer jelenlétében erőteljes nagytérségű emelőhatások lépnek fel mind alacsony, mind magasabb szinteken. Az ország déli felében várható számottevő labilitás, ami a meglévő szélnyírással együtt lehetőséget ad a szupercellás konvekcióhoz. A sok nedvességnek és emelőhatásnak köszönhetően ezek hamar beágyazódhatnak és a mérsékelt labilitás mellett csak kis eséllyel okozhatnak heves eseményeket. Este, éjszaka meg van a lehetőség egy MKR kifejlődésére, viszont a paraméterek ebből a szempontból sem a legkedvezőbbek.

Ma a nagy mennyiségű csapadék lehet az elsődleges veszélyforrás. A heves események lehetősége miatt 1-es előrejelzést tartottam indokoltnak.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat