Nyugati konvekció, esetleg egy-egy marginális szupercella

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, május 15, 2011 - 23:41
Nyugat-Európa felett egy hosszúhullámú teknő alakul.  Hazánk a teknő előoldalán, a melegszektorban helyezkedik el, viszont egy nyugaról kelet felé haladó rövidhullám alakul annak peremén, ami  délutánra érkezhet a nyugati területek felé. A konvektív eseményekben több nagytérségű emelőhatás is részt vehet, így a nyugati-északnyugati területeken megfelelő feltételek adódhatnak zivatarok kialakulásához.
Bár a hosszan elnyúló hidegfront még messze lesz hazánktól a délutáni órákban, de tőlünk nyugatra egy alacsony nyomású mező alakul, aminek következtében délutánra egy tartósabb konvergencia alakulhat az északnyugati területeken, illetve késő délutántól a nyugati határszélen is. Mindezek mellett a déli óráktól egy szállítószalag profil is kiépül az említett területek felett. Ez meleg, nedves levegőt szállít alacsonyabb szinteken.

Ami a labilitást illeti, a GFS 300-600, az ECMWF 300-400 j/kg MLCAPE értékekkel számolnak, amihez igen kedvező nedvességi feltételek állhatnak rendelkezésre. A legnedvesebb légprofil északnyugaton várható, attól délre fokozatosan csökkenő nedvességi viszonyokkal lehet számolni (a kihullható víz 26-30 mm között). Az érkező hullám előtt az északnyugati területeken egy jet stream erősödik meg, ennek következtében 15 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírás várható, ami a labilitás maximumával ugyan nem kerül majd megfelelő átfedésbe, de északnyugaton egybemetszhet a labilisabb mezővel a számítások szerint. Az alacsonyszintű összeáramláson túlmenően, 300 hPa-n egy divergens terület kialakulásával számol a GFS, illetve a hullámnak köszönhetően pozitív örvényesség-advekció is várható a nyugati-északnyugati területeken, ezzel további háttéremelési tényezőket biztosítva a konvekciónak.
Bár a leglabilisabb területek és a szélnyírás maximuma nem látszik optimális átfedésben, ennek ellenére nem zárható ki egy-egy marginális szupercella kialakulása.

Veszélyforrások:

- felhőszakadás: a magas (északnyugaton 30 mm körüli) kihullható víz, illetve az optimális nedvességi viszonyok következtében a rövid idő alatt lehulló, jelentős mennyiségű csapadék látszik a fő veszélyforrásnak. A cellaáthelyeződés ugyan nem látszik extrémen lassúnak, de az áthelyeződés iránya megközelítőleg párhuzamos lehet az érkező örvényességi mező és konvergencia tengelyével

- intenzív kifutószél: intenzívebb zivatarokhoz társulhat 80 km/h körüli széllökés, jelen számítások alapján a heves kategóriát viszont nem éri majd el (említésre méltó kiszáradás nem valószínű, illetve erős közép vagy alacsonyszintű jet stream sem helyezkedik majd el a zivatarok környezetében)

- jégeső: a paraméterek alapján a jégméret 2 cm alatt maradhat, de egy-egy intenzívebb zivatarban nem zárható ki 2 cm körüli jégátmérő sem

Összefoglalás:

 A délutáni, esti óráktól nyugat-északnyugat felől zivatarok kialakulására lehet számítani. Az északnyugati területeken várhatóan összejön 15 m/s körüli 0-6 km szélnyírás, ami dél felé haladva csökkenő tendenciát mutat. Mindezt egybevetve egy-egy marginális szupercella kialakulását nem lehet kizárni. A legfőbb veszélyforrás a felhőszakadás lehet, viszont intenzívebb zivatarokban nem zárható ki viharos kifutószél, illetve nagyobb jégeső sem. A kifutószél erőssége és a jégátmérő nagysága várhatóan nem haladja majd meg a heves események kritériumait, viszont annak a határán fordulhatnak elő, ezért 0-ás fokozatú előrejelzés kiadását tartom indokoltnak.

Írta: Anarki
 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat