Nem mezociklonális tuba

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, július 2, 2011 - 23:38

A csütörtöki nap második felében átvonult annak a frontrendszernek a hidegfrontja, amely jelenleg Skandináviától a Kárpát medencén át az olasz Alpokig húzódik. A hullámzó frontrendszer a magasban a Duna-Tisza közén helyezkedik el a délelőtti órákban, majd a nap további részében fokozatosan feloszlik. A front elé kifutott hideg levegő okozta összeáramlás  - az esetek nagy százalékában - a hidegfront mögötti klasszikus konvergens zóna képét mutatja. Tehát hozzávetőlegesen az alsó 500-700 méteren, az Ózd-Debrecen (később Békéscsaba) vonal 70-100 km-es sávjában, egy összeáramlás helyezkedik majd el a mai nap folyamán. Középszinteken ezen térség időjárására továbbra is a tőlünk keletre elhelyezkedő (majd egyre távolodó) magassági hidegörvény lesz hatással. Az örvény gyengülésében, illetve középpontjának keletre történő távolodásában van bizonytalanság az egyes modellszámítások között, de még így is lehet olyan időszak, amely északkeleten kedvezhet a nem mezociklonális tubák kialakulásának. Az összeáramlással átfedésben a GFS alaján nem túl nagy, de ilyen nedves környezetben már elégséges kb. 70-100 J/kg 0-3 km-es felszín alapú CAPE és 7-8 C/km-es hőmérsékleti gradiens várható az alsó 2 km-en ,10-12.5 m/sec 0-6 km-es szélnyírás mellett. A környezet igencsak nedves lesz a térségben, így alapvetően sok zápor valószínű, beágyazott zivatarral, amelynek feláramlása és leáramlása határán valószínűsíthetű a tuba megjelenése. Mivel a környezeti feltételek nem túl erősek (pl. az MLCAPE: 200-300 J/kg ) nem mezociklonális tornádóra kicsi az esély.
Összefoglalás: Az ország északkeleti részén, illetve az Ózd-Békéscsaba vonal 70-100 km-es sávjában elhelyezkedő konvergencia mentén van esély nem mezociklonális tuba kialakulára a késő délelőtti óráktól az esti órákig, ezért a 0-s konvektív előrejelzést tartjuk indokoltnak.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat