Északi-középhegységben esetleges szupercellák

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, július 1, 2011 - 23:37

A talajon egy hosszan elnyúló okklúziós front analizálható térségünben, amelynek összeáramlási zónája a Duna-Tisza közén húzódik észak-déli lefutással. A magasban tőlünk keletre egy magassági hidegörvény helyezkedik el, amely csak lassan közelít hozzánk. Nyugat felől eközben egy hidegfront közelít, amely a délutáni, esti órákban éri el a Dunántúl térségét. Az örvény előoldalán némi hideg advekció a nap első felében várható és peremén a középső országrészt érintve egy nagyobb szélsebességű zóna helyezkedik el, amelynek a nagyobb vertikális szélnyírás és a jelentős relatív örvényesség kialakításában van fontos szerepe.
Az Északi-középhegység térségében a délutáni, esti órákban a 0-6 km-es vertikális szélnyírás az ECMWF és GFS modellben is 15 m/s körül valószínű (az ECMWF-ben inkább alulról, a GFS-ben felülről súrolva), míg ezzel jó átfedésben kb. 400-700 J/kg nagyságú MLCAPE értékek valószínűek (az ECMWF-ben vannak az alacsonyabb értékek). Különösen 500 hPa-on a már említett magassági hideg örvény előoldalán 12 UTC-től az esti órákig igen jelentős örvényesség advektálódik az Északi-középhegység nyugati felére és a Duna-Tisza közére, amellyel jó átfedésben mind két modellben erős nedvesség konvergencia jelenik meg a délutáni órákban ebben a térségben kb. északnyugati-délkeleti lefutással. 400 és 300 hPa-on is várható némi divergencia a magasban , amely szintén támogatást nyújthat a konvekciónak. Tehát nem túl nagy szélnyírás és labilitás mellett erőteljes háttéremelés várható ebben a térségben, meglehetősen nedves környezettel. Ilyen feltételek mellett kialakulhatnak valószínűleg jellemzően rövidebb életű szupercellák (a 0-3 km-es helikalitás értékek nem túl nagyok, 50 m2/s2 körül alakulnak), amelyek hamar beágyazódhatnak. Érdemes figyelni a 700 hPa-os szélmaximumra, amely mindkét modellben kb. a Duna vonalában húzódik ez azonban 0-3 km-en nem okoz jelentős szélnyírást a nagyobb alacsonyszintű szélsebességek miatt.
A kihullható víz értékek a délutáni órákban az adott hőmérséklet profilhoz viszonyítva magasan alakulnak, maximuma (36-40 mm) ugyan kissé nyugatabbra van jellemzően a maximális emelés zónájától, de a felhőszakadások (>30-50 mm rövid idő alatt) kialakulásához így is jó feltételek kínálkoznak.
A délutáni órákban északnyugatról betörő hidegfront a Dunántúl felől stabilizálja a légkört.
 
Összefoglalás:
 
A déli, kora délutáni óráktól a középső országrészben felhőszakadások valószínűek, és elsősorban az Északi-középhegység térségében a délutáni órákban szupercellák is kialakulhatnak, ezért az 1-es fokozat kiadását tartjuk indolkoltnak.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat