Északkeleten nem zárható ki szupercellás konvekció

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, május 29, 2011 - 23:40
Hazánk időjárását egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer határozza meg.  A front a tegnapi sebességéhez képest jelentősen lelassult és jelenleg a Tisza vonalában, a Duna-Tisza közén helyezkedik el megközelítőleg stacionárius állapotban. Napközben várhatóan egy hullámvetés megy végbe rajta, majd lassú mozgásával a késő délutáni, esti órákban hagyhatja el keleti határainkat. 

A front mögött középszinten egy rövidhullámú teknő található, ami ugyancsak lassú mozgással halad kelet felé, így középszinten gyenge hidegadvekció várható hazánk felett.

A front előterében egy szállítószalag is húzódik, amelynek egyik ága a Tiszántúlon és északkeleten analizálható a nap folyamán. Elsősorban a front vonalában, de annak előterében is kedvező feltételek adódhatnak zivatarok kialakulásához.

A GFS viszonylag magas, 500-1000 j/kg MLCAPE értékekkel számol a front vonalában, illetve annak előterében, akárcsak az ECMWF. A nedvességi viszonyok a fronttal párhuzamosan optimálisak lesznek, amivel átfedésben magas, 30-32 mm-es kihullható vízzel számolnak. A legnagyobb problémát ismét a szélnyírás jelenti, ami továbbra is a front vonala mögött lemaradva található, de a kora délutáni óráktól a teknő előoldalán húzódó jet stream főként az északi-északkeleti területek felett kerülhet megfelelő átfedésbe a magasabb labilitási értékekkel a front hullámvetésének következtében. Ezeken a területeken az ECMWF 15-17 m/s 0-6 km-es szélnyírással számol, ami kedvező feltételeket adhat egy-egy szupercella kialakulásához.

 Az érdemi konvekció egyébként a front vonalában indulhat be, aminek a fő veszélyforrása a felhőszakadás lehet. A cellaáthelyeződés ugyanis arra megközelítőleg párhuzamosnak ígérkezik, illetve a kihullható víz is magas azzal átfedésben (30-32 mm).  Az északkeleti területeken (Borsod, Szabolcs megye), illetve a későbbiek folyamán az ECMWF szerint a Hajdúságban is előfordulhatnak heves események (2 cm-t meghaladó jég, 90 km/h feletti kifutószél, felhőszakadás), ahol a magasabb szélnyírás megfelelő átfedésbe kerül a labilitással. Elsősorban a Borsodi területek látszanak kitüntetett régiónak ebből a szempontból. A nagytérségű emelési tényezőket figyelembe véve nem várhatóak markáns események, de a GFS-ben a front vonalával párhuzamosan 12 UTC körül egy magassági divergencia erősödhet meg, illetve 15 UTC-re még a Borsodi területeken is észrevehető. Ez kedvező hatással lesz a konvekció belindulására. Összességében nem zárható ki egy vonalas jellegű MKR kialakulása a front mentén.

A legmagasabb labilitást a modellek – a GFS és ECMWF egyaránt – a délkeleti területekre számolják. Itt számottevő szélnyírás nem kerül a front vonalával átfedésbe, de a határesetnek számító 14-16 fokos delta Theta-E értékek és magas labilitás mellett nem zárható ki egy-egy 90 km/h közelítő kifutószél, illetve 2 cm-t közelítő jégeső.


 
Veszélyforrások:
 
- felhőszakadás: a front vonalában található magas kihullható víz (30-32 mm), illetve az arra párhuzamos cellaáthelyeződésnek köszönhetően előfordulhat lokálisan lehulló jelentős mennyiségű csapadék (30 mm felett, de egy-egy helyen 50 mm körül sem kizárható)

- jégeső: az északkeleti területeken szupercellákhoz köthetően nem zárható ki 2 cm-t meghaladó jégeső, illetve a délkeleti területeken közelítheti a 2 cm-t a jégátmérő egy-egy intenzívebb zivatarban

- kifutószél: az esetleges északkeleti szupercellákhoz kapcsolódóan előfordulhatnak 90 km/h feletti széllökések, illetve délkeleten, ahol a magas labilitással átfedésben határesetnek mondható 14-16 fokos Theta-E értékek vannak, ott is megközelítheti a kifutószél a 90 km/h-s lökéseket
 
Összefoglalva:
 
Jelenleg a Tisza vonalában, illetve a Duna-Tisza közén egy hullámzó frontrendszer helyezkedik el, ami a késő délutáni, esti órákra hagyhatja el a keleti határainkat. Elsősorban a front vonalában lehet érdemi konvekció, ami az északkeleti területeken akár szupercellás is lehet, mivel a labilitás átfedésbe kerülhet a komolyabban szélnyírásos területekkel. A front vonalában az elsődleges veszélyforrás a felhőszakadás lehet, de északkeleten nem zárhatóak ki heves események (2 cm feletti jég, 90 km/h-t meghaladó kifutószél), illetve délkeleten is lehetnek ezt megközelítő értékek.

 A várható események miatt 1-es előrejelzés kiadását tartottam indokoltnak. Kiadtam mellé egy viharvadász készültséget holnap reggel 6 óráig, így az egyesületi tagjaink hozzáférhetnek az analízisekhez és a nagyfelbontású radarképhez. Ezeket az http://old.szupercella.hu/ -n lehet nézegetni! Heves eseményekről történő érdekes megfigyeléseiteket a most érkezett rovatba tudjátok beküldeni, a Hír Beküldése menüponttal! 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat