Délnyugaton szupercella kialakulhat

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, április 23, 2012 - 08:00

Érvényes: 2012. 04. 23. 08:00

 

Összefoglalás:

 

1-es fokozatot adunk ki. A délnyugati országrészben marginálisan szupercella kialakulhat, itt-ott heves eseményekkel.

 

Részletezve:

 

Magyarország időjárását a mai nap folyamán egy lassan ÉNY-ról behúzódó okklúziós front határozza meg. Ez a front a Dunántúl térségében valamelyest hullámot vet, melyhez átmenetileg némiképpen kimélyülő nyomási mező társul. Alapvetően e képződmény biztosítja a lehetőséget zivatartevékenységre, mely lokálisan egy-egy heves eseményt is eredményezhet. Éppen ezért marginálisan ugyan, de egy 1-es fokozatot jelent a helyzet.

 

A megfelelő talajközeli nedvesség és a pár száz J/kg-os CAPE mellett a konvekciót kellőképpen támogatja háttéremelés, mely a magasabb szintek jet-maghoz kötődő divergenciájában, ill. az alacsonyabb szintek erős összeáramlásában érhető tetten. Mindezen paraméterek eleinte inkább a Dunántúlon (annak is főleg a D-i részén) állnak fenn együttesen, míg később már K-ebbre tevődik a hangsúly.

 

A konvekció jellege elsősorban DNY-on akár szupercellás is lehet, az esetleges heves események többnyire ezekhez kapcsolódhatnak. Az erős szerveződésre a 15-20 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás ad határozott esélyt, mérsékelten helikális 0-1 és 0-3 km-es légrétegekkel. Az érkező front talajközeli konvergenciája mentén felfűződő cellák vonalas szervezettséget adhatnak a konvekciónak, heves kifutószélre inkább ebben a sávban, ill. szupercellák környezetében számíthatunk. Ez azonban jellemzően a lekeverésből származhat, kifejezett DCAPE és vertikális ekvipotenciális hőmérsékleti gradiens nem várható. A lánc hosszú élettartamát a feltehetően vonallal párhuzamos 0-2.5 km-es szélnyírási vektorok nem segítik elő, azonban az erős és tartósan fennálló kényszerhatás ezt némileg ellensúlyozhatja. A szélviharok mellett a jégesőkben egyes helyeken akár 2 cm-t is elérheti a jégméret. Bár szupercellás konvekció lévén a tornádó sincs kizárva, de a meglehetősen alacsony kondenzációs szintet kivéve nemigen támogatja más a kialakulásukat. Az ország többi részén előforduló zivatarok inkább multicellás típusúak lehetnek, ezekből kevésbé valószínű heves esemény.

 

A heves események előfordulására összességében nem sok helyen kell számítani, de - várhatóan egy-egy összeszedettebb szupercellában - itt-ott felléphetnek.

 

Veszélyforrások:

 

- heves jégeső, 2 cm-t nemigen meghaladó jégmérettel

- marginálisan heves szélvihar, 90 km/h-t nemigen meghaladó szélsebességgel

 

A mai komolyabb helyzet kerékkötője az elégtelen labilitás lehet, bár ezt feltehetően kompenzálja a jelentékeny háttéremelés.

Készült: 2012. 04. 22. 09:15

Storman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat