Újabb hidegfront

Fokozat: 

Érvényesség ideje: 2008.06.26. 10:00 UTC-tõl 2008.06.27. 06:00 UTC-ig

A napok óta közelünkben hullámzó frontrendszer hideghulláma az éjszakai órákban haladt át felettünk, az örvényességi mezõben vonalas elrendezõdéssel párosulva. A ma késõ esti, éjszakai órákban egy újabb hidegfront vonul át felettünk.

A holnap reggelig tartó konvektív eseményeket két részre bonthatjuk:

1. A nappali órák eseményei az esti órákig
2. Éjszakai órák eseményei

1. A GFS szerint az ország déli felében szárazabb a levegõ és a CIN értékei is itt nagyobbak, amelyet a 00 UTC-s szegedi rádiószondás mérés is alátámaszt. A napközben kialakuló zivatarokat a száraz légrétegzõdés és az inverzió jelenléte jelentõsen gátolhatja nagyobb területen. A Dunától keletre közelítõleg a Tisza vonalában egy tartós délnyugati, északkeleti tengellyel konvergencia vonal helyezkedik el, amely a nap nagy részében továbbra is jelen lesz ebben az országrészben. A nedvesség viszonyok és a nagytérségü emelõ folyamatok és a CIN mentes területek északkeleten együtt lesznek jelen, így a konvergencia mentén esetlegesen kialakuló erõs multicellás vagy szupercellás zivatar környezetében megjelenhet a nem mezociklonális tuba vagy tornádó. A déli, délutáni órákban nyugat, északnyugat felõl jövõ nagytérségü emelõhatás kelet felé haladva erõs multicellás vagy szupercellás zivatarokat alakíthat ki a Dunántúlon. Erre nagyobb esély a Dunántúl északi felében van, ahol inverzió mentes területek is vannak, megfelelõ 0-3 km-es nedvességgel párosulva. Az ország északnyugati és északkeleti részében a viszonylag magas helikalitás értékek támogatják a szupercellák kialakulását, északnyugaton szupercellás tuba, vagy tornádó sem zárható ki.

Ezen zivatarok:
- Döntõen szupercellások lesznek és jégesõt (2-4 cm), szélvihart és hirtelen lehúlló jelentõs mennyiségü csapadékot produkálhatnak, illetve a tornádó sem zárható ki belõlük, illetve északkeleten nem mezociklonális tuba/tornádó is benne van a helyzetben.

2. Az esti óráktól az erõteljes nedvesség advekció és a nagy területre kiterjedõ emelõhatások következtében nagyobb területre kiterjedõ mezoléptékü konvektív rendszer alakulhat ki, amelyet felhõszakadás, jelentõs mennyiségü esõ kísérhet. A konvekció jelentõs területen emelt lesz, illetve a nagy nedvességtartalom miatt (a tegnapinál is nagyobb) kisebb esélye van a heves eseményeknek (90 km/h feletti szélnek és nagyobb jégnek)

Meteorman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat