Nem mezociklonális tuba, tornádó

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, május 16, 2012 - 23:30

Összefoglalás:

Az ország középső harmadában nem mezociklonális tuba, illetve tornádó kialakulhat, ezért 0-ás konvektív előrejelzés kerül kiadásra.

Részletezve:

Hazánk időjárását középszinten egy hosszúhullámú teknő, továbbá egy keletre örvénylő magassági hidegcsepp, illetve talajszinten a hozzájuk tartozó ciklonok közös áramlási rendszere határozza meg.

Nyugatról egy gyengülő hidegfront közelít, miközben a középpontjával keletre elhelyezkedő ciklon okklúziós frontja a keleti országrész felett helyezkedhet majd el kvázi-stacionér állapotban.

A nyomási elrendeződés következtében, főként a középső országrészben, illetve délkeleten összeáramlás lesz jelen, ami kedvez a konvekciónak a mérsékelt labilitási értékek ellenére is. CAPE főként a légréteg alsó pár kilométeres sávjában koncentrálódhat, továbbá 8-9 fokos hőmérsékleti gradienssel számol a GFS az összeáramlással átfedésben.

A teknő és hidegcsepp környezetében pedig több szinten várható pozitív örvényesség-advekció.  Mindez a kedvező alacsonyszinű nedvességgel együtt megfelelő feltételeket teremt nem mezociklonális tubák, illetve akár tornádó kialakulásra is.

Veszélyforrások:

- nem mezociklonális tornádó (EF0), kis esélyel kialakulhat

Esetleges tornádók környezetében vékony sávban jelentősnek mondható károk keletkezhetnek. Fákról nagyobb ágakat törhetnek le, gyenge gyökerezetű fák kidőlhetnek, illetve házak tetőzetét rongálhatják meg. Ezért 0-ás konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Készítette: Országos Meteorológiai Szolgálat és Viharvadászok Egyesülete (Anarki)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat