Délen, délkeleten egy-egy szupercella kialakulhat

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, május 24, 2012 - 06:00

Érvényes: 2012.05.24 06:00

Összefoglalás:

Napközben országszerte számítani lehet zivatarok kialakulására északon kevesebb, délen nagyobb eséllyel. Délen egy-egy heves zivatart sem lehet kizárni felhőszakadás, 2 cm-t meghaladó jég, illetve viharos szél kíséretében. 1-es konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezve:

Időjárásunkat továbbra is a tegnap érkezett magassági hidegörvény határozza meg, ami napközben tőlünk délre helyezkedik el, illetve lassan távolodik keleti, délkeleti irányba. A hozzá tartozó frontrendszer napközben még a déli országrész felett húzódik, az örvény áthelyeződésével az is fokozatosan halad majd dél felé.
A rendszer peremén északkeleti irányból változó nedvességtartalmú, meleg levegő áramlik, amely kedvezhet a zivatarok kialakulásának, de az ECMWF és GFS szerint eltérések mutatkoznak a labilitási és szélnyírási viszonyokat tekintve.
Amíg a GFS csaknem országszerte számol 500-600 j/kg MLCAPE értékekkel, addig az ECMWF főként a déli megyékben adja a magas labilitást. A két modell nagyjából egyetért abban, hogy délutánra északról némileg csökkenhet az érkező nedvesség mennyisége, de a szélnyírás tekintetében ugyancsak megmarad a különbség.
Amíg a GFS az ország déli felén és a Dunántúlon vár késő délutántól nagy területen 12,5-15 m/s 0-6 km-es szélnyírást a labilitással átfedésben, addig az ECMWF szűkebb területen délen vár hasonló nagyságút.
Markáns nagytérségi emelőhatások nem várhatóak, de az örvény peremhelyzetben várható pozitív örvényesség-advekció. Elmondható, hogy késő délutántól főként a déli országrészben van meg az esélye szupercellás konvekciónak, és az országban észak felé haladva ez az esély fokozatosan csökken. Egy-egy örvényességi tengely mentén összeállhatnak akár nagyobb multicellás rendszerek is, de a helyzet önmagában nem igazán kedvez MKR-ek kialakulásának.

Veszélyforrások:

- felhőszakadás: intenzív zivatarok környezetében előfordulhat hírtelen lehulló, 20-30 mm körüli vagy azt picivel meghaladó csapadékmennyiség. A helyzet azonban önmagában nem kedvez a nagy mennyiségű csapadékoknak

- jégeső: főként a déli országrészben egy-egy hevesebb zivatart kísérhet 2 cm átmérő feletti jég (12,5-17 m/s 0-6 km szélnyírás, 500 j/kg körüli MLCAPE)

- szélvihar: főleg délen egy-egy esetleges szupercella környezetében előfordulhat 90 km/h körüli széllökés

- tornádó: a térségi feltételek nem kifejezetten kedveznek kialakulásuknak, de egy-egy erősebb szupercellában nem zárható ki mezociklonális tornádó

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat