Konvektív elõrejelzés

Fokozat: 

Érvényesség kezdete: 2008. június 27. 09:30 UTC
Érvényesség vége: 2008. június 28. 06:00 UTC

Egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja helyezkedik el Magyarország felett, amely várhatóan csak a délutáni órákban mozdul délkelet felé és hagyja el az esti órákban határainkat. Mögötte már tartósan stabilizálódik és kiszárad a légrétegzõdés holnapra.

Az ország déli és keleti részein a front elõtt még továbbra is magas a labilitás, itt a CAPE a GFS-ben az 1000-2000 J/kg-ot is eléri. Az ország északi felében a front mögött beérkezõ hûvösebb levegõ hatására kissé stabilizálódott a légrétegzõdés, de a zivatar kialakulásához szükséges labilitás várhatóan az egész országban jelen lesz. Az ország déli és keleti része felett elhelyezkedõ tartós konvergencia vonal felett a nap folyamán heves zivatarok alakulhatnak ki. A CIN értéke mai is jelen van, azonban a GFS szerint ennek nagysága még elvileg nem kritikus, de a konvekciót fõként az ország délnyugati felében késleltetheti.

A 0-6 km-es szélnyírás a mai nap is még jelentõs 15-20 m/s között, van illetve a 0-3 km-es helikalitás is fõként az ország déli felében jelentõs (200 m2/s2 körüli), így döntõen szupercellás zivatarok kialakulására számíthatunk. A helyzet érdekessége fõként az ország déli és keleti része felett középszinteken (2 és 4 km között) meglévõ jelentõs kiszáradás (a max delta thetae értéke 16 fok nagy területen). Ugyanakkor ezalatt és efölött telítéshez közeli a nedvességprofil, aminek következtében a kihullható vízmennyiség is meglehetõsen (35-40 mm) nagynak adódik. Ezen érték ilyen hõmérséklet profil mellett felhõszakadásokat feltételez, a jelentõs kiszáradás pedig downburst és microborst-öt, a –10 és –30 fok között jelentõs CAPE és a 0 fokos nedves potenciális hõmérséklet nagy magassága (3700 m) pedig nagy méretû jeget.

Összefoglalva:

Az esti órákig fõként délen, illetve keleten is szupercellák alakulhatnak ki, amelybõl:

- Felhõszakadás (20-50 mm)
- Downburst, mikroburst (100 km/h feletti széllökések)
- Jégesõ (2-5 cm) alakulhat ki

Illetve esély van nem mezociklonális tubára is.

Meteorman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat