További zivatarok egy-egy helyen heves kísérőjelenségekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, július 8, 2012 - 08:00

Érvényes: 2012.07.08 08:00

Összefoglalás:

Ma is az utóbbi napokhoz hasonló időjárási helyzet uralkodik majd azzal a különbséggel, hogy a légkörben némiképp kevesebb nedvességgel lehet számolni, így a tegnapihoz képest kevesebb helyen frissítik majd zivatarok a forróságot. A hőség hajszálnyi enyhülésére leginkább északnyugaton van esély, ahol estére egy érintőleges hidegfrontnak köszönhetően pár fokkal hűvösebb levegő érkezhet. A fronthoz kapcsolódhatnak konvektív események, de annak erőssége és tartóssága meglehetősen kérdéses, így valószínűleg komolyabb viharokat nem okoz majd a jelenlegi előrejelzésekből kiindulva. A száraz környezetben kialakuló zivatarok viszont magukban hordozzák a heves kísérőjelenségek potenciálját, így például a 90 km/h körüli széllökéseket, valamint a komolyabb jégesőt is, ezért 1-es konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezve:

A továbbra is határon táncoló 0-3 km-es átlagnedvesség ismét elég lehet elszórt zivatarok kialakulásához. Ezek a térségünkben elhelyezkedő sekély ciklonális mezőben kialakuló kisebb-nagyobb konvergenciák mentén jelentkezhetnek javarészt egycellás vagy multicellás jelleggel. A tegnapi naphoz képest viszont két kedvezőtlen folyamat is megindul: egyrészt középszinten fokozatos melegadvekció stabilizál, másrészt csökken a levegő nedvességtartalma is. A hegyvidékek közelében, illetve mélyebb konvergenciákon ennek ellenére továbbra is lehet konvekció, ami kedvezőtlen terepviszonyok mellett okozhat villámárvizet, illetve járhat viharos kifutószéllel és/vagy jégesővel.

Északnyugatról egy gyenge hidegfront is közelít, amely késő estére elérheti északnyugati határainkat. Környezetében fokozódó nedvességi viszonyok, illetve jelentékeny frontális konvergencia segítheti az emelést. Kérdéses, hogy a masszív középszintű melegadvekció milyen mértékben vetheti vissza a konvekciót éjszaka, de várhatóan egy-egy zivatar kialakulásával számolhatunk az érkező front vonalában is. Konvekció szempontjából optimista verzióval számolva vonalba rendeződést sem lehet kizárni, de az előrejelzések alapján nem ez a scenárió látszik jellemzőnek.

Veszélyforrások:

- felhőszakadás: kedvezőtlen terepviszonyok mellett egy-egy konvergencia mentén berobbanó gyenge multicellás rendszerek okozhatnak villámárvizet

- intenzív kifutószél: a változatlanul száraz környezetben kialakuló zivatarok okozhatnak 90 km/h körüli széllökéseket (1000-1500 j/kg körüli DCAPE, 16-20 fok delta theta-E)

- jégeső: a jégméret előreláthatólag sehol sem megy 2 cm felé (szélnyírás hiánya, a tegnapihoz képest mérsékeltebb labilitás)

Kiadva: 2012.07.07 08:12

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat