Hidegfront

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, július 10, 2012 - 08:05

Érvényes: 2012.07.09 08:00

Összefoglalás:

Délután elsősorban az északi-északkeleti országrészben szórványosan, éjszaka már nyugaton, ill. a Dunától keletre is lehet egy-egy zivatar kialakulására számítani egy hidegfront jelenlétének köszönhetően. Heves eseményekre elsősorban északkeleten van esély, ahol a nedves-labilis környezetben 15 m/s körüli szélnyírás mellett várható konvekció, ami jelen esetben járhat akár egy-egy szupercella kialakulásával is. Szupercellák környezetében előfordulhat nagyméretű jég, intenzív kifutószél és felhőszakadás. Az események miatt 1-es konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezve:

Időjárásunkat egy hazánk felett húzódó, meglehetősen érdekes mozgású hidegfront határozza meg a mai napon. A front több hullámban vonul át felettünk, ugyanis hajnalban érkezett északnyugatról, napközben hazánk felett hullámot vetve legyengül, majd második felvonásként pedig hétfőn éjszaka, egyes modellkimenetek alapján pedig kedden átvonul felettünk. A front megtorpanását a Kelet-Magyarország felett makacsul beragadó alacsony nyomású mező okozza, ami egyébként továbbra is kisebb-nagyobb kiterjedésű konvergenciákkal próbálja kisajtolni a levegőben fellelhető szerény nedvességmennyiséget. Napközben viszont az összeáramlások leginkább az északkeleti területek felé szűkülnek, az ország délnyugati kétharmadát tekintve pedig egyenletes északnyugatias áramlás veszi kezdetét javarészt divergenciával. A nedvesség továbbra is hiánycikknek mondható, az északi-északkeleti és nyugati területeken kívül igen szerény értéket vesz fel a 0-3 km-es átlagnedvesség paramétere.
A modellek alapján pedig úgy néz ki, hogy az előbbi bekezdésben felsorolt tényezők elsősorban északkeleten lehetnek elegendőek zivatarok kialakulásához. A térségben az ECMWF alapján is 800-1200 j/kg 0-100 mb MLCAPE felhalmozódását lehet várni, amig a magasban húzódó jetekkel 12,5-15 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírást biztosítanak a labilitással átfedésben. Mivel a nedvességi értékek is klappolnak, ezért a térségben fokozatosan dél felé húzódó konvergencia vonal várhatóan sorra pattintja ki a zivatarokat, amelyek között egy-egy szupercellássá is fejlődhet, amik járhatnak heves eseményekkel:

Veszélyforrások:

- felhőszakadás: az összeáramlásra párhuzamos 0-6 km-es átlagszél vektor arra enged következtetni, hogy a kialakuló cellák egyes esetekben többször vonulhatnak át egy adott terület felett, ami lokálisan járhat jelentős mennyiségű csapadékkal. Bár a 36-38 mm-es kihullható víz ilyen hőmérsékletek mellett nem mondható extrémnek, de várhatóan ez is elég lehet kedvezőtlen terepviszonyok mellett villámárvizek kialakulásához

- jégeső: a labilitás jelentős része esik az elsődleges jégnövekedési zónába, illetve optimális esetben akár 15 m/s körüli szélnyírás is segítheti a növekvő jégszemet a feláramlási zónán kívülre kerülni, így akár 2 cm feletti jégmérettel is számolni lehet, elsősorban szupercellák környezetében, de egy-egy erősebb multicellánál sem kizárható

- szélvihar: bár a nedvesség 0-3 km-en rendben lesz, de továbbra is 16-20 fokos lesz a delta theta-E, amely az ekvipotenciális hőmérsékletek jelentős gradiensét mutatva vetíti előre a 90 km/h feletti kifutószelek lehetőségét

- tornádó: bár a helyzet nem kifejezetten kedvező kialakulásukhoz (alacsony 0-1 km-es szélnyírás és labilitás)

Ezeket az eseményeket leszámítva éjszaka várhatóan nem szűnik meg teljesen a zivatartevékenység, nyugatról-délnyugatról lehet egy-egy zivatar besodródásával számolni, illetve főként a Dunától keletre lehet számottevő a MUCAPE maximuma, ami életben tarthatja az éjszakai konvekciót is, de várhatóan heves események nélkül.

A hegyekkel tarkított északkeleti területeken a lehetséges villámárvizek lehetőségére fokozottan oda kell figyelni.

Kiadva: 2012.07.09. 08:05

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat