Hidegcsepp

Fokozat: 

Érvényesség kezdete: 2008. július 05. 10:40 UTC
Érvényesség vége: 2008. július 06. 06:00 UTC

Oroszország felett ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja tegnap haladt át fölöttünk, mögötte még erõteljes maradt az északnyugatias áramlás. Jelenleg Csehország középsõ részei felett jár az a hidegcsepp, amely a délutáni, kora esti órákban északnyugatról délkelet felé haladva szeli majd át az országot.

A magassági hidegörvény középszinteken igen erõs nagyskálájú emeléssel, illetve a közép és magas szinteken erõteljes hideg advekcióval jár. Utóbbinak azért is van jelentõsége, mert az éjféli felszállásokon középszinteken igen erõs inverzió figyelhetõ meg a környezõ felszállásokon. Ez az oka, hogy az északkeleten eddig kialakult záporok nem tudtak magasabbra nyúlni, zivatarrá fejlõdni. A hidegcseppel a modellszámítások szerint az inverzió felszámolódik, így lehetõség nyílhat a várhatóan 400-500 J/kg körül CAPE értékek realizálódásának. Az ország döntõ részén a száraz légrétegzõdés, illetve kis labilitás akadálya lesz a zivatarok kialakulásának (erre a legkisebb esély északon, északkeleten van), noha nagy területen várható jelentõs emelés. Északkeleten a nedvesség viszonyok megfelelõnek tûnnek és a jelentõsebb 0-6 km-es szélnyírás az emeléssel és a labilizálódással a wrf szerint közel egyszerre, illetve részben metszve helyezõdik délkelet felé, így az erõs multicellás vagy akár szupercellás zivatarokhoz szükséges feltételek kis területen átfedésbe kerülhetnek egymással. Az ország északkeleti felében a wrf szerint is egy tartós északnyugati-délkeleti irányultságú konvergencia vonal lesz jellemzõ a nap folyamán, amely döntõen a szélsebesség nagyságának a változásából ered. A 0-6 km-es átlagszél, ill. az esetleges szupercella áthelyezõdési iránya (Bunkers storm motion) közelítõleg ezen konvergencia irányultságával egyezne meg, ezen felállás, illetve a középszinteken elõforduló igen erõs alapörvényesség segítheti a nem mezociklonális tubák kialakulását a konvergencia mentén végig haladó zivatarok környezetében.

Összefoglalva:

- Északkeleten a délutáni, esti órákban elõfordulhat erõs multicellás vagy akár szupercellás zivatar átlagos kísérõjelenségekkel (90 km/h feletti széllökés, jégesõ, felhõszakadás)
- Északkeleten tartós konvergencia mentén végighaladó zivatarok környezetében nem mezociklonális tuba is kialakulhat.

Készültség kiadása ma nem valószínû. Legközelebb hétfõn valószínû kiadása.

Írta: Anarki, Mm

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat