Gyenge hidegfront

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, augusztus 4, 2012 - 08:00

Érvényes: 2012.08.04. 08:00

Összefoglalás:

Hazánkat délután egy gyenge hidegfront érinti, amelyhez kapcsolódhat komolyabb zivatartevékenység is. Bár említésre méltó szélnyírással nem kell számolni, de a front és a környezetében fokozódó nedvességi viszonyok, valamint a jelen lévő szállítószalag együttesen produkálhat gyenge multicellás rendszer(eket) a Dunántúlon, amelyeknek fő veszélyforrása a felhőszakadás lehet. Megfelelő terepviszonyok mellett ismét kialakulhat villámárvíz, ezért 1-es konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezve:

Az említett hidegfront még az osztrákoknál húzódik, de a délután derekára jócskán az északnyugati határainkon belülre verekszi be magát. Előtte azonban már most megfigyelhető, hogy talajszinten kifutott a hideg levegő, amely az északnyugati alacsonyabb hőmérsékletekben és az északnyugatiba forduló szélben nyilvánul meg. Az útjában töltődő nedvességi viszonyok jellemzőek és a kihullható víz 38-40 mm-es értékre emelkedik. Jelentős konvektív tiltás nem gátolja a zivatarképződést, sőt a frontális konvergencia némiképp segíti a folyamatok beindulását, amely az erős szélnyírástól mentes környezetben főként egycellás, illetve gyenge multicellás konvekcíót eredményez. Mivel komoly áramlások nincsenek, ezért az egyébként frontra megközelítőleg párhuzamos, mellesleg extrém lassú (4-5 m/s-os) átlagszéllel biztosítva lesz, hogy az újratermelődő cellák szép lassan cammogva egy bizonyos pont felett hosszú ideig elidőzzenek, amely melegágya lehet a lokális nagy mennyiségű csapadéknak, illetve a villámárvizeknek. Átmeneti vonalba rendeződés a frontális konvergencián lehetséges, viszont a frontális kényszerhatáson kívül semmi más nem támogatja ennek tartós meglétét.

A labilitás a front vonalában 1000 j/kg körüli 0-100 mb MLCAPE értékében nyilvánulhat meg, amely magasnak mondható, de a szélnyírás hiánya miatt komoly jégesőre nem igazán számíthatunk. Ez alól kivételt csak egy-egy gyenge multicellás rendszer képezhet, ahol a jégátmérő közelítheti a 2 cm-t, tekintve, hogy a labilitás jelentős része lesz az elsődleges jégnövekedési zónában, bár a nedves hőmérséklet 0 fokos szintje kicsit magasan helyezkedik el.

Előfordulhat továbbá viharos kifutószél is, de 90 km/h-t meghaladó szeles eseményekkel csak igen kis eséllyel kell számolnunk, hiszen említésre méltó kiszáradások nem fordulnak elő a konvekcióra veszélyes zónában. Teljes egészében csak azért nem lehet elvetni a heves szélvihar lehetőségét, mert az ECMWF-ben 14-16 fokos delta theta-e határesetként merül fel ennek előfordulását tekintve.

Napközben tehát főként a Dunántúl északi és nyugati felén lehetnek zivatarok, viszont főleg orografikus segítséggel a Bakonyban, a Mecsekben és az Északi-középhegységben is kialakulhatnak. Éjszaka kissé mérséklődik a légköri feszültség, de várhatóan teljesen nem szűnik meg a zivatarképződés (GFS alapján jelentős MUCAPE).

Veszélyforrások:

- felhőszakadás, villámárvíz (30 mm <)

- jégeső: várhatóan 2 cm alatt

- szélvihar: javarészt 90 km/h alatt

Kiadva: 2012.08.03. 09:32

Készítette: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat