Éjszakai események

Fokozat: 

Érvényesség ideje: 2008.07.06. 21:00 UTC-tõl 2007.07.07. 06:00 UTC-ig

Hazánk idõjárását egyre inkább egy nyugatról közelítõ hullámzó, lassan mozgó hidegfront, és az elõtte húzódó meleg nedves szállítószalag (MNSZ) határozza meg.

A Brit-Szigetek felett elhelyezkedõ ciklonhoz tartozó hidegfront fokozatosan délkelet felé halad, vasárnap éjszaka megközelítõleg Németországot keleti határain át, Svájcon keresztül egészen az Ibériai-félsziget keleti részéig terjed ki. A front vonalában és a front elõtt egyaránt elõfordulhatnak zivatarok.

A következõ órákban nyugat felõl az MNSZ fokozatosan térségünk fölé húzódik, így az eleinte kiszáradt középszintû rétegekben is elegendõ nedvesség érkezik. A szállítószalag kedvezõ labilitási viszonyokat alakít ki a Dunántúl északi felében a hajnali órákban (pszeudotempeken 800-850 hPa nyomási szintekrõl indítva a részecskét kb. 500-600 J/kg CAPE szabadulhat fel). Az emelést az Észak-Dunántúlon feletti igen jelentõs örvényesség-advekció (leginkább 700 hPa-on) támogatja, mindehhez 10 m/s körüli - vonalra merõleges - 0-2.5 km-es szélnyírásvektorok társulnak, így a hajnali órákban vonalba rendezett zivatarok is kialakulhatnak (északnyugat-délkelet irányultsággal), amely vonal északkelet felé haladva a reggeli-délelõtti órákban átvonulhat az ország északi felén. A 15-20 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírás alapján szupercellák is kialakulhatnak hajnalban.

A várható heves események:

- szélvihar (90 km/h körüliek)
- felhõszakadás

A továbbiakban, a holnapi nap folyamán a front közeledtével minden tényezõ (labilitás, nedvesség, emelés, szélnyírás) adott lesz, hogy fõként az ország északi felében többfelé heves események kialakuljanak. Ezért a reggeli órákban a holnapi napról friss, részletes konvektív elõrejelzés illetve elemzés várható.

írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat