Szupercella esély délnyugaton

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, május 6, 2013 - 06:16

A Földközi-tenger nyugati medencéjében örvénylő közép-troposzférikus teknő áramlási rendszerében fokozatosan egyre melegebb és nedvesebb levegő helyezkedik hazánk felé. Talajszinten annak előoldalán egy sekély ciklon alakul, aminek középpontja jelenleg még messze délnyugatra helyezkedik el. A közeledését jelző összeáramlások legfeljebb késő estére lesznek hatással a nyugati országrészre, illetve ezzel párhuzamosan dél felől egy jól analizálható meleg, nedves szállítószalag kiépülésével lehet számolni az éjszakai órákra. A legtöbb modell egyetért egy hosszanti irányban elnyúló markáns örvényességi zóna felépülésével hazánktól délnyugatra, amely a topografikus hullám észak felé helyeződésével okozhat kiterjedt zivatarokat elsősorban  délnyugaton, később a Dunától nyugatra és részben a Duna-Tisza közén is. A konvekció a hajnali-reggeli órákban még a főváros térségét is elérheti, de ebből ott már számottevő eseményekre nem kell számítani.

Heves kísérőjelenségekre egyértelműen a délnyugati országrész lehet esélyes, ahol a késő este érkező zivatarok még felhasználhatnak valamennyit az ott felhalmozódó 400-500 j/kg 0-100 mb MLCAPE labilitásból. A zivatarok fennmaradását viszont elsősorban a markáns örvényességi zóna és az egyre inkább aktivizálódó meleg, nedves szállítószalag kapcsolata táplálja majd, ami az emelt konvekciót részesíti előnyben. Segítő tényezőként tudható be az északról érintő, anticiklonális görbületű jet jobb belépő zónáján fellépő divergencia, ami átfedést képez a NY-K irányban elnyúló örvényességi mezővel.

A térségben húzódó futóáramlások 12,5-15 m/s 0-6 km-s szélnyírást biztosítanak a konvekcióval átfedésben, viszont 0-3 km-es vertikális kiterjedésben ez akár a 20 m/s-ot is elérheti. Így lehet azzal számolni, hogy egy-egy szupercella sodródik országhatáron belülre, amikhez kapcsolódhat nagyméretű jég és/vagy viharos kifutószél. Estére a talajalapú labilitás elégtelensége miatt egy esetleges mezociklonális tornádó kialakulása nem nagyon valószínű, de teljesen ki sem zárható.

Veszélyforrások:

- felhőszakadás
- 2 cm-t meghaladó jég
- 90 km/h-t meghaladó kifutószél

Összefoglalás:

Az esti órákban délnyugat felöl zivatarok kialakulásával lehet számolni, amelyek közül egy-egy szupercellás is lehet. Hozzájuk kapcsolódhat nagyméretű jég és/vagy viharos kifutószél. Az É-ÉK felé terjedő konvekció hajnalban fokozatosan gyengülni fog.

Megjegyzés:

A paraméterek elsősorban országhatáron kívül megfelelőek vagy csak nagyon a határszélen elfogadhatóak heves események szempontjából, ezért 0-ás konvektív előrejelzés kiadását tartottam indokoltnak.

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat