Szupercellás konvekció heves szélviharokkal

Fokozat: 

érvényesség kezdete: 2008. július 7., 7:25 UTC
érvényesség vége: 2008. július 8., 07:00 UTC

Egy É-ÉNY felõl hazánkba érkezõ, lelassuló és hullámot vetõ front határozza meg a mai idõjárást. A front elõterében húzódó, ill. arra felcsúszó meleg nedves szállítószalag biztosítja az emelést és a labilitást, a GFS alacsony szintû nedvesség-konvergencia térképei az MNSZ-hez és a fronthoz tartozó összeáramlást egyaránt jól mutatják. 1500-1600 j/kg-os maximális CAPE-értékek és igen magas Thompson-indexek várhatóak, bár az alsó 3 km átlagos relatív páratartalma eleinte inkább csak az ország NY-i, É-i felében lehet elégséges a zivatarképzõdéshez. A 250-400 hPa-os szintek divergenciája által sejtetett nagytérségû háttéremelés és a MNSZ együttes fellépése azonban a kedvezõtlenebbnek kinézõ egyéb területeken is okozhat zivatarokat. Az este, éjszaka folyamán az ország további részeire is kiterjedhet a zivatartevékenység.

A szélnyírási, helikalitási viszonyok egyértelmûen jelzik, hogy szupercellás konvekcióra, ill. a nap elõrehaladtával erõsen szervezõdött szupercellás-multicellás zivatarrendszer felépülésére lehet számítani. 36-42 mm kihullható vízmennyiség mellett ilyen szituációban reális esélye van egy komoly szélviharokat okozó MKR-nek. A szélviharokat többek között a nagy vertikális ekvipotenciális hõmérsékleti gradiens és a lekeverés együttes hatása eredményezheti.

Összességében elmondható, hogy a legkomolyabb veszélyt a szélviharok jelenthetik, akár 120 km/h-t meghaladó sebességgel, ill. heves jégesõk is felléphetnek. A tornádók esélye ilyen szupercellás helyzetben szintén fokozott, de a kedvezõ 0-1 km-es szélnyírás ellenére esélyüket némileg csökkenti az elég magas felhõalap, továbbá a legtöbb helyen a 0-1 km-es zivatarhoz viszonyított helikalitás elégtelensége, valamint a szupercellák várhatóan többnyire kiáramlás-domináns jellege.

írta: Storman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat