Újabb hideg légörvény, éjjel nagy csapadékú MKR-es felvezetéssel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, május 30, 2013 - 09:00

 
Szinoptikus helyzet, áttekintés:
 
Az elmúlt éjszaka Franciaország atlanti partvidéke fölött egy újabb magassági hidegörvény fűződött le az északi hemiszférát körülfutó áramlási csatornáról.  A következő napokban valószínűleg sokat hallunk még erről a rendszerről, amelynek első dolga az lesz, hogy a tegnap még Lengyelország feletti középpontú másik légörvényt (amelynek széle tegnap még minket is érintett) fokozatosan az áramlási rendszerébe olvasztja, mindez nagyjából a Benelux-államok térsége fölött zajlik le kora délutánig. Eleinte még magassági köztes gerinc lesz fölöttünk, majd délutántól, estétől délnyugat felől megközelít minket a magassági hidegörvény előoldali áramlási rendszere, emellett az örvény által létrehozott ciklonális mező frontálzónája ill. nyugat felől annak hidegfronti szakasza, mely előtt erőteljes meleg nedves szállítószalag alakul ki.
 
 
 
Részletezés:
 
 
A nap második felében elsősorban a középső és a keleti országrészben alakul ki nagyjából 400-1000 J/kg–os CAPE (ezen belül a legtöbb délen, délkeleten adódik), amelyhez számottevő CIN is tartozik általában 50-100, keleten azonban 150 J/kg körül van. Emiatt a talaj alapú konvekciónak (legalábbis zivatart kialakítónak) késő délutánig igen csekély az esélye. Ezt követően (főként estétől) döntően már az MNSZ, örvényesség advekció, az erősödő ciklonális mező, és a nyugat felől érkező hidegfront hatására emelt konvekció várható. A közép- és felső troposzférában a Dunántúl fölött húzódó jet a nap második felében valamelyest gyengül. Emiatt a kezdetben jellemzően 17-24 m/s közötti 0-6 km-es szélnyírás estére fokozatosan 10-17 m/s közé szelídül, ekkor a leginkább labilis térségben nagyjából 10-15 m/s a jellemző, amely döntően multicelláknak, esetleg marginális szupercelláknak kedvez. Ezt támogatja a viszonylag alacsony helikalitás, és a jellemzően 0.5 alá csökkenő SCP is. Az esti órákban egyes modellek megnövelik a 0-1 km-es nyírást alacsony felhőalap mellett, de sem a helikalitási viszonyok, sem az STP paraméter ill. a konvekció emelt jellege sem igazán támogatja mezociklonális tornádó létrejöttét. 0-2.5-ös nyírási vektor nagyjából a létrejövő alacsonyszintű konvergenciával párhuzamos, így a fokozatosan nedvesedő profil (jellemzően 30 mm fölötti kihullható vízmennyiséggel) mellett adott pont fölött több cella is áthaladhat erősítve a nagy mennyiségű csapadék esélyét. A kezdeti száraznak tűnő helyzet estére megszűnik, amely a kiszáradás miatt szélrohamokat, és egyben a nagyobb méretű jég esélyeit is csökkenti. Emellett a jégnövekedési zónára sem esik túl sok labilitási energia. Mindazonáltal egy-egy erősebb multicellában vagy marginális szupercellában teljesen nem zárható ki 2 cm körüli jég főként a déli határvidéken.  Az estétől érkező nagytérségű emelés hatására a létrejövő zivatarok éjjel nagyobb zivatarcsoporttá (MKR-é) állhatnak össze. A helyzet alapvetően a konvektív nagy csapadéknak kedvez, amely éjjel főként a domb és hegyvidéki területeken villámárvizet is okozhat.
      
  
Veszélyforrások:

legfontosabb a felhőszakadás, villámárvíz (néhol akár 30-40 mm feletti csapadékkal)
 
jégeső (jellemzően kisebb jégméret, kis eséllyel esetleg 2 cm körüli átmérővel)
 
szélvihar (80-90 km/h-t meghaladó széllökésnek nagyon kicsi az esélye)
 
tornádó (délen elenyésző valószínűség mellett)
 
 
Összefoglalás:
 
Késő délutántól előbb a közelgő front előtt nyugaton, majd estétől dél felől egyre több helyen lehet zivatar. Jellemzően multicellás konvekció várható, majd éjjel a zivatarokat a nagytérségű emelés szervezheti nagyobb rendszerré. A helyzet 1-es kategóriába kerül, döntően az éjszaka folyamán több helyen esélyes nagymennyiségű konvektív csapadék  miatt.
 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat