Felhőszakadások

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, június 7, 2013 - 06:00
Hazánktól délkeletre egy gyenge hidegörvény kavarog, amit egyre inkább gyengít a körülötte felhalmozódott magasabb hőmérsékletű levegő. Talajszinten egy sekély ciklon kapcsolódik hozzá, mi pedig ezeknek az északi peremén kapjuk kelet-északkelet felől a nedves és egyre melegebb levegőt.
 
A jelenleg érkező csapadékrendszereket az Ék-ről felénk húzódó meleg, nedves szállítószalag és a ciklon peremén fellépő topografikus háborgások okozta örvényesség generálja. Bár napközben a szállítószalag profil jelentősen gyengül, de a ciklon peremén húzódó örvényesség-advekció napközben is jelen lesz országunk felett, illetve napközben keletről fokozatosan húzódik majd nyugat felé.
 
A friss GFS futáson ráadásul egy K-NY irányban elnyúló jet is megjelenik, ami vertikális kiterjedését tekintve 700-500 hPa környezetében látszik erősnek. Ez 12-14 m/s körülire emeli mind a 0-3 km-es és 0-6 km-es vektoriális nyírást. Ez részben metszi az északi területeken magasra emelkedő CAPE-t, viszont az ECMWF sokkal délebbre adja a szélnyírás maximumát, így csak gyéren vagy egyáltalán nem lenne átfedés a kettő között. Arról már nem is beszélve, hogy a labilitást sem várja olyan erőteljesnek.
 
A modellek alapján elsősorban mono- és multicellás zivatarok kialakulásával lehet számolni, de főleg a GFS alapján marginális szupercella is létrejöhet.
 
Veszélyforrások:
 
- felhőszakadás: az örvényesség vonalára párhuzamos 0-6 km-es átlagszél vektor és az északi területek felett 28-30 mm-re emelkedő kihullható vízmennyiség arra enged következtetni, hogy a kényszerhatások mentén újratermelődő cellák egy-egy helyen 30 mm körüli vagy azt meghaladó csapadékot adjanak. Megfelelő terepviszonyok mellett kialakulhat villámárvíz
 
- jégeső: az északkeletről szivárgó enyhébb levegő miatt egyrészt magasabbra kerül a nedves hőmérséklet 0 fokos szintje, illetve a labilitás is magasabb lehet az utóbbi napokban tapasztaltnál, így előfordulhat 1-2 cm körüli jégeső. A magasabb jégméret erősebb multicellák vagy marginális szupercellák környezetében lehetséges
 
- szélvihar: ebben a helyzetben 90 km/h-t meghaladó széllökéseknek az átlagnál alacsonabb az esélye, de nem kizárható
 
- nem mezociklonális tuba, tornádó: bizonyos feltételeik adottak, viszont nem mindenhol lesznek megfelelő átfedésben. Ettől függetlenül egy-egy felbukkanása lehetséges.
 
Megjegyzés:
 
Zivatarok az országban bárhol előfordulhatnak, bár esélyük északkeletről délnyugat felé haladva egyre csökken. Elsődleges veszélyforrás ismét a felhőszakadás lehet, de előfordulhat a heves esemény kritériumait megközelítő jégeső, illetve akár nem mezociklonális tuba vagy tornádó. 0-ás konvektív előrejelzés kiadását tartottam indokoltnak.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat