Hullámzó hidegfront

Fokozat: 

Érvényes: 07.13. 11:35 UTC – 07.14. 06:00 UTC

Egy hullámzó hidegfront helyezkedik el Ausztria, Németország határánál, amely Csehországon, Lengyelországon át húzódik. A front északnyugat, nyugat felõl az esti, késõ esti órákban közelíti meg az országot és az éjszaka folyamán halad át lassan az ország nagy részén.

A front elõtt a Dunántúlon szállítószalag fejlõdik ki, erõsödik meg a délutáni órákban. Ezzel együtt középszinteken (700 hPa környékén) a légkör hirtelen benedvesedése látható a térképeken, illetve a felszállásokon. Ezzel szorosan egybeesve, egyes modellekben középszinteken erõs örvényesség advekció megy végbe a Dunántúlon, illetve az ország középsõ részén 13 és 18 UTC között, amelyet az alsó szinteken erõs nedvesség konvergencia is támogat a GFS-ben. Azonban a 0-3 km-es nedvesség ezzel együtt igen korlátozott, de az erõs emelés, illetve a szállítószalag jelenléte a felszállás elõrejelzések alapján lehetõséget adhat a légrészeknek, hogy körülbelül 2800-3500 méterrõl indulva, tehát emelt konvekció révén záporokká vagy akár zivatarokká fejlõdjenek. A múlt hét hétfõi helyzethez hasonlóan, amikor az ország északi részének kivételével szintén hasonló módon indultak a zivatarok, sokáig probléma volt az ezekben a szintekben fújó túl erõs szél, amely órákig késleltette a folyamatokat a cellák eldarálódása miatt. Illetve a késõbbiekben sem tudtak ezeken a részeken igazán karakterisztikus megjelenésû szupercellák kialakulni. A mostani helyzetben is 18-23 m/sec-os szélsebességek vannak ezen szinteken és az akkori wrf4km-es futáshoz hasonlóan, most sem figyelhetõ meg olyan erõs nedvesség konvergencia, mint a rosszabb felbontású modell futásokban. Ráadásul a nedvességviszonyok az alsóbb szinteken várhatóan még kedvezõtlenebbül alakulnak, mint akkor alakultak. Az akkori helyzethez hasonlóan, az emelt konvekció és a talajalapú labilitás most is együtt lesz jelen. Elsõsorban nyugaton, északnyugaton, illetve késõbb esetleg északon, ahol a nedvességviszonyok alsóbb szinteken is kedvezõbbek szupercellák is kialakulhatnak (1000-1500 J/kg a CAPE, a 0-6 km-es vertikális szélnyírás 15-20 m/sec, illetve nyugaton a 0-1 km-es nyírás is jelentõs). A szupercellák északnyugaton, nyugaton is viszonylag magas felhõalappal alakulhatnak ki a relatív száraz környezetben.

A szupercellákra az erõsen viharos kifutószél (90-120 km/h) és jégesõ, ill. rövidebb ideig tartó felhõszakadás lehet jellemzõ. Tornádóra kisebb esély a száraz környezet, ill. a magasabb felhõalap miatt.

Az erõs emelés hatására kialakuló záporok, vagy zivatarok ráfutva a száraz környezetre, másutt is okozhatnak erõsen viharos kifutószeleket a késõ esti órákig. A késõ este érkezõ hidegfronton várhatóak zivatarok az éjszakai órákban, de azok már kevésbé lehetnek hevesek, viszont jelentõs mennyiségû csapadék hullhat a front környezetében, illetve mögötte, az akkorra már erõsen benedvesedett környezetben.

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat