Szupercellák, bow echók

Fokozat: 

érvényes: 2008. július 14., 06:40 UTC - 2008. július 15., 07:00 UTC

Az elõttünk álló idõszakban rendkívül nehezen elõrejelezhetõ idõjárási helyzet jellemzi hazánkat. Jelen pillanatban az ÉNY felõl lassan elõrehúzódó front és az azzal párhuzamosan futó, arra egyre inkább felcsúszó meleg nedves szállítószalag emelt konvekcióval folyamatosan termeli a zivatarokat a DNY-i, NY-i országrészben. A 0-1 és 0-6 km-es szélnyírás egyaránt roppant jelentõs, emellett kimagasló helikalitási viszonyok uralkodnak a térségben, így nem meglepõ a szupercellás konvekció, ill. az életük vége felé kis-skálájú bow echo-vá fejlõdõ cellák jelenléte. E képzõdményekbõl elsõsorban heves szélviharokra, kisebb eséllyel jégesõkre lehet számítani. E folyamat az ország belseje felé, K-i irányba haladva feltehetõen a kora délutáni órákig hasonlóképpen zajlik tovább, de az alacsonyabb szintek helikális áramlási viszonyai ekkorra már valamelyest lecsökkennek, és a markáns konvergencia is diffúzabbá válik. Ezzel együtt, ill. ezt követõen azonban a talajközeli rétegekbõl indított légrész alapján számított CAPE egyre fokozódik, bár jelentõs CIN-nel együtt (köszönhetõen az MNSZ-nek).

Feltehetõen a délután folyamán a heves események újabb hulláma indul meg, bár kérdéses, hogy ebbõl mennyi realizálódik Magyarországon. A Délvidéken, ill. Erdély határainkhoz közeli, NY-i területein nagyobb területen és hevesebb események várhatóak, de feltehetõen a légköri feltételek elégségesek lesznek a Duna-Tisza-közén és a Tiszántúlon legalább egy-két szupercella kialakulásához. E cellák esetében is a heves szélviharok, jégesõk jelentik a fõ veszélyforrást, de - annak ellenére, hogy a körülmények nem a legideálisabbak - a tornádó lehetõségét sem zárhatjuk ki.

írta: Storman

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat