Konvektív elõrejelzés 2008. 07. 25. 09:00 UTC-tõl 2008. 07. 26. 06:00 UTC-ig

Fokozat: 

Érvényes: 2008. 07. 25. 09:00 UTC-tõl 2008. 07. 26. 06:00 UTC-ig

A Kárpát-Medencétõl délkeletre örvénylõ ciklon elöregedett fázisba jutott, mindazonáltal a benne kialakuló konvergenciavonalak, a növekvõ labilitás és a nagymértékû nedvesség megfelelõ viszonyokat alakítanak ki szórványos heves események kialakulásához. A ciklon északi peremén erõs nedvesség és hõmérséklet advekció zajlik egy meleg-nedves szállítószalag (MNSZ) formájában. Az advekció következménye a délutáni, esti órákra kialakuló 36-38, esetleg 40 mm-es kihullható víz mennyiségi értékek. Emellett számos konvergencia alakulhat ki szerte az országban, a legerõsebbek a Tiszántúlon, ugyanis ezt a térséget közelíti meg egy alacsony nyomású objektum. A labilitási értékek a modellekben elég változékonyak, a GFS-ben keleten 1000 J/kg-ot is elérheti, más modellekben csupán 500 J/kg körüli, míg az Észak-Dunántúli régióban a délután folyamán egy elég erõteljes, 1100 J/kg körüli labilitású zóna jelenik meg.

Az örvényességi advekció biztosította emelés elég jelentõs lesz, így rövid életû MKR-ek is kialakulhatnak. A konvergencia plusz a már számottevõ 0-3 km-es SBCAPE értékei (északkeleten már 150-200 J/kg is lehet) nem-mezociklonális tubák, esetleg tornádók kialakulásához is vezethetnek. A tegnapi nap folyamán megfigyelt falfelhõ jelenségek is elõfordulhatnak.

Szupercella legfeljebb egy-kettõ alakulhat ki, inkább az ország keleti felében a leginkább 15 m/s alatti szélnyírás és a jelentéktelen helikalitás miatt, inkább az erõs multicellás szervezõdés lesz a meghatározó.

A következõ heves események várhatók:
- elsõdlegesen a felhõszakadás a nagy kihullható víz értékek miatt, illetve a cella mozgás és fejlõdés a konvergencia vonallal kis szöget zárhat be, így mindig ugyanott képzõdnek, fejlõdnek az új cellák. Villám árvíz sem zárható ki az Északi-Középhegységben.
- nem-mezociklonális tornádó sem zárható ki
- jégesõ nem lesz jellemzõ a nagy légköri nedvesség és a magas nulla fokos nedves potenciális hõmérsékleti magassági értékek miatt
- szélvihar csak szélsõséges esetben fordulhat elõ, esetleges szupercellákban, illetve a délutánra, keleten kialakuló kis mértékû kiszáradás miatt (12-14 fokos delta thetaE)

A felvázolt események szinte bárhol jelentkezhetnek az országban a helyzet sajátosságából adódóan, de leginkább az északi és keleti országrészt illetve a Dunántúl nyugati felét lehetne kijelölni. A konvektív események várhatóan a kora délutáni órákban indulnak be és az éjszaka elsõ felében is meghatározóak lehetnek. Készültséget nem adunk ki.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat