Gyengülő, feloszló hidegfront esetleges heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, június 12, 2014 - 08:00

Érvényes: 2014.06.11. 08:00 - 2014.06.12. 08:00
 
Összefoglalás:
 
Időjárásunkat egy északkeletről közelítő, szépen lassan felszámolódó hidegfront határozza meg a szerdai napon. A tengelyével felettünk húzódó magassági gerinc fokozatosan lassítja és addig gyengíti, amíg hazánk felett feloszlik. Az egyébként száraz légprofil mellett a front vonala mentén jelenlévő nedvesség elegendő lehet a konvekcióhoz. A zivatarok struktúráját tekintve lehetnek multicellásak, sőt egy-egy helyen szupercellásak, köszönhetően a légkör alacsonyabb rétegeiben megnövekedett szélnyírásnak. Az alapjában véve száraz légkörben létrejövő intenzív cellák potenciálisan hordozzák magukban a heves kifutószelek (ún. microburst-ök), illetve nagyméretű jég esélyét.
 
Részletezve:
 
A helyzet szűk keresztmetszete a nedvesség lesz. A modellek alapján már eleve határértéken mozog, így egy apróbb túlbecslés esetén ez gátat szabhat a konvekciónak. Hasonló szituációkban másodlagos emelési tényezőként az orografikus hatások és/vagy frontális konvergencia jelenléte kulcsfontosságú lehet, ami az Északi-középhegység nyugati területein egymással átfedésben lehet, illetve a front jelenlétében részben az Alföldön is jelen lesz.
 
Az ország középső harmadában lévő szűk vonalban bőséges labilitás halmozódhat fel ~ 1500 j/kg MLCAPE, ami a mérsékelt nedvesség jelenlétében szökik ilyen magasságba, miközben keletről érintőlegesen egy jet válik intenzívebbé 700 hPa-n, ami 0-3 km-en dobja meg a szélnyírás és a helikalitás mértékét (12-15 m/s, illetve 150-200 m2/s2). A körülmények így marginálisan szupercellát is eredményezhetnek.
 
Intenzív zivatarok esetében főként a nagyméretű jég és a 90 km/h feletti kifutószelek (microburst) jelenthetnek veszélyforrást, mivel az alapvetően száraz légprofil mellett a csapadék párolgás következtében jelentősen növekszik a légzuhatagok esélye (delta theta-E: 20-22 fok).
 
Veszélyforrások:
 
- viharos kifutószél, microburst (90 km/h <)
- jégeső (2 cm felett)

 
Megjegyzés:
 
Az előrejelzés bizonytalansága az átlagosnál magasabb a nedvesség előrejelzett értékei alapján. Jó jel mindenesetre, hogy hasonló, sőt kicsit rosszabb értékek ellenére az északi területeken néhol már jelenleg is zivatarok vannak. A sok felmerülő kérdés miatt 0-ás előrejelzés kiadását tartottam indokoltnak.
 
Készítette:
 
Durbász "Anarki" Gábor
Viharvadászok Egyesülete

Summary: 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat